Русија

Самит у Санкт Петербургу: Русија шаље бесплатно жито у Африку

Самиту присуствује 49 афричких делегација, а током наредна два дана биће организован низ билатералних састанака са председником Русије
Самит у Санкт Петербургу: Русија шаље бесплатно жито у Африку© Александр Кряжев / РИА Новости

Други самит Русија-Африка почео је у Санкт Петербургу. 

Као што је најављено, током самита, који ће трајати два дана, биће речи о економским, политичким и хуманитарним питањима, а догађају ће присуствовати 49 афричких делегација и 17 афричких лидера. Како је раније најавио Кремљ, председник Русије састаће се понаособ са сваким од лидера који ће присуствовати самиту. 

Руски председник раније је истакао да Африка полако постаје један од центара мултиполарног света и додао да ће Москва помагати јачању суверенитета држава са афричког континента. 

Овогодишњи самит одржава се у знатно другачијој геополитичкој ситуацији за разлику од првог, који је 2019. године био одржан у Сочију. 

Промена односа према Москви због украјинског сукоба, као и пораст руског утицаја у одређеним деловима света само су неки фактори због којих овогодишњи самит протиче у видно промењеним околностима. Неки од других фактора су и повећан међународни притисак на афричке државе, јачање руског утицаја на социјално-економску ситуацију у Африци услед прошлогодишње кризе и раста цена прехрамбених намирница и енергената, али и жеља одређених афричких земаља да прогурају своју мировну иницијативу када је реч о сукобу у Украјини. 

Имајући у обзир да афрички континент у великој мери зависи од житарица и ђубрива које долазе из Русије и Украјине, биће речи и о Споразуму о житу.

  • 27. јул 2023 • 20:14

    20:14

    Путин: Ако хоћеш да идеш брзо - иди сам, ако хоћеш далеко - иди с пријатељем

    Ако хоћеш да идеш брзо иди сам, ако хоћеш далеко иди с пријатељем, рекао је председник Русије Владимир Путин након што је дочекао афричке лидере у оквиру другог Самита Русија-Африка Путин.

    Русија је данас дочекала делегације из скоро свих држава Африке, рекао је Путин и додао да је данашњи самит потврда заједничких намера Русије и Африке да сарадњу подигну на виши ниво, у области политике, безбедности, економије.

    Русија ће допринети спречавању конфликта на афричком континенту, рекао је председник и додао да су афричке земље присталице немешања у унутрашњу политику других држава.

    Опширније о овоме прочитај овде.

  • 17:53

    Захарова: Западне државе су постале колоније

    Западне државе које су много година биле колонизатори, саме су постале колоније, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова и додала да су то себи дозволиле веома моћне државе.

    "Немци су, на пример, веома вредни људи, али шта је са њиховом економијом – распада се. Немачки бизнис одлази из земље. Немају у оном обиму јефтин руски гас. Зашто? Није Русија та која им га је одузела. Ми смо чак и улагали новац у гасоводе који су преносили гас до Европе, али то је сада срушено. Ко је срушио? Наводно се не зна, иако је су амерички званичници само неколико месеци пре експлозије претили да ће га разнети", рекла је.

    Немачка сада нема гас, најкрупнија економија у свету је уништена, а ни друге државе ЕУ не могу да доносе решења коју су у њиховом националном интересу.

  • 17:06

    Захарова афричкој делегацији: Хвала вам што се не предајете и не попуштате под притисцима

    Афричке дипломате су претрпеле велики притисак западних држава на путу до Русије како би учествовали на самиту Русија-Африка, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова током брифинга који је организовао РТ на Самиту Русија-Африка у Санкт-Петербургу.

    "Хајде да будемо отворени, желим да вам се захвалим јер знам какав притисак су многе државе и људи лично трпели, прљаве притиске на нивоу претњи и заплашивања, знамо то", казала је Захарова.

  • 15:49

    Путин и афрички лидери на радном доручку

    Русија је активно укључена у пројекте регионалне интеграције који се реализују на огромној територији Евроазије, а кључна је Евроазијски економски савез (ЕАЕУ), рекао је руски лидер Владимир Путин на радном доручку.

    "Спремни смо да успоставимо и ефикасно развијамо сарадњу са афричким регионалним организацијама", рекао је.

    Председник је истакао да се Руска Федерација залаже за блиску спољнополитичку координацију у борби против спољних изазова и претњи, међу којима је тероризам и екстремизам.

    Око 60 процената необрађене земље целог света се налази на афричком континенту, тамо има пуно воде и много потенцијала, рекао је афрички дипломата током радног доручка.

    Односи СССР-а и Африке су били интензивни, а оно што је тада формирано може да послужи као база за партнерство које је у развоју, додао је.

  • 13:47

    Путин: Наши борци одличан пример хероизма, противник трпи велике губитке

    Последњих дана су активиране борбе на фронту, главни акценат је био у Запорошкој области, рекао је данас председник Русије Владимир Путин, одговарајући на питања новинара. 

    Он је истакао да ће ових дана бити додељене нове државне награде истакнутим војницима. Противник је у свим правцима заустављен, и његови губици су велики, истакао је руски лидер. 

    "Без било каквог преувеличавања могу да кажем да су наши борци показали прави хероизам", закључио је. 

    Прочитајте више о овоме овде.

  • 12:37

    Афрички савез: Имамо за циљ да удвостручимо нашу трговинску сарадњу у наредне четири године

    До краја овог другог самита Русија-Африка ми се надамо да ће доћи до још већег разумевања између афричког континента и Москве, посебно када је реч о прехрамбеним производима, приметили су из Афричког савеза. 

    Уједно, како су саопштили из афричке делегације, Африка има за циљ да удвостручи трговинску  сарадњу са Москвом у наредне четири године.

    Русија данас покрива 20 одсто глобалног извоза житарица која се шаље на светска тржишта, што је значајан напредак у поређењу са периодом од пре нешто мало мање од 20 година.

  • 12:35

    Афрички савез: 300 милиона Африканаца сваког дана гладује

    300 милиона Африканаца сваког дана гладује и због тога је јако важно да се успостави прехрамбена безбедност на афричком континенту, поручили су данас из Афричког савеза. 

    Русија је у том контексту изузетно битна, јер Африка у великој мери зависи од руског ђубрива и житарица. 

  • 12:25

    Патријарх Кирил: Русија никада није сматрала Африку простором за профит или за колонизацију (ВИДЕО)

    Патријарх московски и целе Русије Кирил у свом обраћању учесницима самита рекао је да Русија никада није сматрала афрички континент простором за профит или објектом за колонизацију.

    "Упркос географској одвојености, народи наших земаља имају добре односе. Тајна таквих односа је прилично једноставна. Русија никада није сматрала афрички континент простором за профит или објектом за колонизацију. Русија никада није разговарала са народима Африка арогантним тоном са позиције супериорности и снаге", казао је поглавар Руске православне цркве.

    Према његовим речима, Русија је у тешким историјским тренуцима борбе за независност и одлучност настојала да активно подржи народе Африке.

    "И тада смо радили на стварању мирног живота, на развоју многих инфраструктурних пројеката у Африци. Дивно је што се та сарадња наставља и данас", нагласио је патријарх.

    Патријарх је позвао афричке власти да заштите прогоњене хришћане на том континенту.

    "Покушаји распиривања међурелигијске мржње су злочиначко оруђе савремене политике. Са жалошћу констатујем да су се ове опасне појаве активно прошириле на афричком континенту. Нажалост, хришћани су подвргнути највећем прогону", нагласио је.

  • 11:42

    Путин: Водећи руски медији отварају представништва у Африци

    Председник Русије је, такође, говорио и о сарадњи у сфери медија и изразио мишљење да је потребно да дође до јаче интеграције када је реч о информационим просторима Русије и Африке, како би био створен простор у којем ће кружити објективна информација.

    У том контексту, споменуо је и отварање редакције "РИА Новости", ТАСС, "Расија севодња" и РТ-а у Африци. 

    Тренутно се, како је казао, ради на отварању представништава ових водећих руских медија на афричком континенту. 

  • 11:39

    Путин: Русија искрено заинтересована за продубљење сарадње са Африком

    Руски председник је нагласио да је Москва искрено заинтересована да дође до проширења сарадње са свим земљама Африке у најразличитијим сферама.

    Данашњи разговори ће, како се нада, допринети том циљу.

image