Русија

Захарова за РТ: Украјинци би желели председника као што је Путин

Oтварање канала РТ на афричком континенту je важно за цео свет, истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова за РТ: Украјинци би желели председника као што је Путинwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Трагедија украјинског народа је у томе што жели председника какав је председник Русије Владимир Путин, док је на челу земље увек неко кога је поставио Запад, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у интервјуу за РТ.

"Украјинци мрзе, презиру и веома су агресивни према Путину, али само зато што би заправо желели да Путин буде њихов председник", рекла је Захарова напомињући да би аустријски психолог Сигмунд Фројд могао боље да објасни ову ситуацију.

Њима је потребан управо такав - отворен, одлучан, упућен, онај који зна тачно шта говори, ради то искрено, а да му из Вашингтона не шаљу упутства на папиру, навела је Захарова.

Говорећи о медијима, руска званичница је истакла да је отварање канала РТ на афричком континенту важно за цео свет.

"Није ово толико важно за сам РТ нити Русију, колико је важно за остатак света. Није допустиво да свет има само један извор информација. То је погрешно, јер се тако не шире информације, већ дезинформације, политички пристрасне информације пуне лажи. Свет мора да има алтернативу, живу и здраву конкуренцију", рекла је.

Афричке земље су деценијама добијале информације о Русији, Азији, Латинској Америци индиректно преко САД, Британије и Француске, јер су они монополизовали медије на афричком континенту, објаснила је.

"О одређеној држави треба да пружају информације управо они који живе и раде у тој држави, а не они који купују информације, онда их прилагођавају својим интересима и препродају даље", казала је Захарова и нагласила да се такав приступ мора променити.

У том контексту, улога РТ-ја, руских агенција, радија "Спутњик" је колосална, додала је.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је Русија одлучна да развија сарадњу са афричким континентом у области масовних комуникација, организовања едукативних курсева за студенте и медијске раднике и одржавања догађаја.

Сједињене Америчке Државе последњих годину и по дана врше притисак на Африку због сарадње са Русијом, али афричке земље нису подлегле овим провокацијама, рекла је Захарова у интервјуу за РТ на маргинама Самита Русија-Африка у Санкт Петербургу.

"На које све начине је у протеклих годину и по дана Вашингтон притискао Африку. Није их просто наговарао да не сарађују са Русијом, већ им је претио", рекла је она.

"Али Африка није поклекла, одабрала је да сама бира са ким да сарађује и комуницира", напоменула је Захарова.

Африка памти историју и зна коју улогу је имала Русија, пре тога Совјетски Савез, а коју Запад, додала је.

"Знају да је Русија, у облику Совјетског Савеза, дошла у Африку, и тамо за собом оставила фабрике, путеве, инфраструктуру, енергију. Оставила је све то Африканцима да пунорпавно користе. А Запад је, када је дошао, само је узимао. Све је узимао – ресурсе, робове и будућност континента. Свега се добро сећају", нагласила је она.

image