Свет

Козак из Џибутија: Како је руски преварант основао колонију у Африци

Пре 135 година, руска експедиција отпловила је у Африку да успостави насеље у Абесинији
Козак из Џибутија: Како је руски преварант основао колонију у АфрициGetty © Hulton Archive / Stringer

Русија је последњих година појачала сарадњу са афричким земљама како у економском тако и у војном сектору. Ове године су Москва и Картум коначно постигли напредак у споразуму о изградњи руске поморске базе у Порт Судану на обали Црвеног мора.

Међутим, жеља Русије да буде активнија на Црном континенту стара је више од 100 година и датира још од покушаја из 19. века да стекне упориште на Рогу Африке. Прва и последња "руска колонија" у Африци била је кратког века, много више је личила на авантуристички филм него на пројекат европске колонизације. То није било изненађујуће, јер колонију није покренула руска држава, већ један од најсјајнијих преваранта свог времена, пише за "РТ интернешонел" Јевгениј Норин.

Црноморска превара

Године 1883. у Санкт Петербургу се појавио сумњив лик. Обучен у козачку униформу, обилазио је новинске куће, добротворне установе и владине канцеларије. На свим овим местима причао је исту причу: био је представник козачке војске која је годинама зарађивала за живот од лова и најамничких активности у дивљини Анадолије и Курдистана.

Сан његовог народа био је да се врати у своју изгубљену домовину. Али да би створили ново насеље Козака на црноморској обали Кавказа, требала су им средства. Тај човек је био самопроглашени херој који се 1878. године, како је тврдио, храбро борио против Турака, али није могао да открије детаље, јер је ствар била строго поверљива.

Име овог "козачког вође" било је Николај Ашинов. Наравно, он није био никакав ратни херој. Ашинов је рођен у Царицину – граду на реци Волги који је у 20. веку постао познат под новим именом Стаљинград – и дуго је био познат само као вођа банде у свом родном граду. Банду је на крају растерала полиција, али је Ашинов био рођени вођа. Имао је талента за склапање пријатеља и када је почео да лаже, једноставно није могао да престане, пише Норин.

Ашинов такође није представљао ниједну козачку војску. Измислио је козачку групу у Курдистану и разрадио детаљну фантастичну причу. Чак је смислио и разрађен пројекат у вези са пресељењем измишљених Козака у плодне земље.

Након што би га саслушали, службеници су му један по један показивали врата. Али Ашинов није одустао од својих планова и на крају је успео да шармира Славофиле - покрет који подржава уједињење словенских народа - да му позајме новац. Највеће изненађење је, ипак, била одлука Ашинова да не побегне са парама.

Ашинов је отишао у Полтаву (град у данашњој Украјини) да регрутује најсиромашније међу сељацима. Обећавајући им гомиле злата, убедио је отприлике стотину породица да се преселе.

Док су се сељаци паковали, Ашинов је склопио пакт са властима Сухума - града на источној обали Црног мора. Локалне власти су закључиле да ће нови досељеници (чак и ако не долазе из Курдистана) значити више пореза и позитивних извештаја званичницима. Као резултат тога, Ашинов је добио нешто земље и почетна средства. "Скромно" је одлучио да ново село назове по себи – Николајевска.

Многи сељаци су се разочарали када су стигли - парцеле су биле далеко од фантастичних, а новца није било довољно будући да је Ашинов, уместо да додељена средства искористи за куповину и дистрибуцију стоке сељацима, купио стоку и препродао је сељацима по превисоким ценама. Када су окружне власти сазнале за ово, послале су групу ревизора у Николајевску, али пре него што су они стигли, Ашинов је побегао у Москву.

Тамо је срео песника Ивана Аксакова и јавну личност Михаила Каткова, које је уверио да је скандал у Николајевској кривица кавкаске администрације, која није могла да види велике националне користи иза његових идеја. Да би повратио своју репутацију и да не би седео скрштених руку, развио је нову, још сјајнију причу. Овога пута проширио је границе свог "козачког царства" до шокантних размера.

Припреме за следећи подухват

Према причи коју је тада Ашинов "продавао", слободни козаци су планирали да узгајају чај у планинама и већ су послали изасланике у Кину. У међувремену су се бавили трговином у Азији и источној Африци. Што се тиче Русије, требало је да насели Афрички рог, који је већ имао козачки град по имену Нова Москва. Абисински цар тог времена обећао је Козацима земљу и све што је требало да ураде било је да дођу и узму је! Штавише, Ашинов је тврдио да га је лично примио цар Етиопије. Није изненађујуће да је чланак који говори о овој невероватној причи написао нико други до сам Ашинов.

Ашинов је заиста путовао у Етиопију, али није стигао даље од резиденције гувернера провинције. Бајка је изазвала невиђено узбуђење у јавности – новинари који никада нису били у Африци писали су о гомилама Козака који су тајно живели у Судану и у дивљини горњег Нила. "Атаман" Ашинов је активно учествовао у друштвеним догађајима где је правио скандале и причао приче достојне филмова о Индијани Џонсу.

Испоставило се да је Ашинов умео да "чита" људе и "персонализује" свој приступ. Новинари су били лак плен јер су увек тражили сензацију, али је Ашинов отишао даље. Намамио је свештенике невиђеним изгледима за развој православног хришћанства у Африци; искушавао војне команданте сликама будућих лука за морнарицу; па чак и очарао гувернера Нижњег Новгорода изгледом да постане владар прекоморске колоније.

Неки од његових покровитеља прозрели су шараду. На пример, главни тужилац Синода, Константин Победоносцев, био је далеко од ентузијастичног младића – проницљив интелектуалац, није гајио илузије о том човеку. Међутим, сматрао је да би Ашинов, ако би успео, могао бити користан за владу, а ако не, власти би га се у сваком тренутку могле одрећи. Цар Александар трећи назвао је Ашинова "нитковом" и одлучио да ако самозвани атаман афричких козака жели да изгради некакву колонију, може да се забавља о свом трошку – ризница неће обезбедити ни рубља.

Ашинов се није противио. У пролеће 1888. он је заиста отпловио у Африку, потражио погодно место за колонију, упознао мештане и вратио се у Русију. У децембру исте године отпловио је из Одесе у Африку на пароброду препуном "слободних Козака".

Руска Африка

На пароброду су била само два права Козака. Већина колониста били су људи који су напустили школу, избачени официри, лопови, пијанице и безобзирни авантуристи. На путу су опљачкали коцкарницу у Порт Саиду, напили се, направили хаос и на пут повели проститутке. Путовање је било прилично весело и само слепи оптимисти би се кладили на успех подухвата.

У јануару 1889. цело друштво се искрцало у заливу Таџура у данашњем Џибутију. Мештани из племена Данакил загледали су се у егзотичне придошлице. Наклоност локалног "султана" (чија је палата била колиба направљена од грања) била је обезбеђена када су му досељеници поклонили панталоне, пише Норин за "РТ интернешонел".

Да би подигао упориште на обали и створио неку врсту испоставе за кретање у унутрашњост, Ашинов је морао да пронађе смештај. Напуштена египатска тврђава Сагало се показала као савршена за то. Прогласио је тврђаву руском, назвао је Нова Москва и обнародовао да је "педесет верста (стара руска мера једнака 0,66 миље) дуж обале и сто версти у унутрашњости руска земља". Руска застава подигнута је изнад Сагала 28. јануара 1889.

"Козаци" су обрађивали земљу и ловили. Земља је била плодна, а околина богата дивљим животињама и рибом. Многи од ових бивших хулигана заправо су почели нови живот. Ашинов је чак успео да одржи молебан поводом присаједињења нових земаља Русији.

Нажалост, авантуриста је направио фаталну грешку при избору локације за нову колонију.

Париз узвраћа ударац

Руска влада је првобитно одредила да "Козаци" могу да се глупирају колико хоће, све док не прелазе територију других држава. Међутим, околина Сагала припадала је француском колонијалном царству. Пошто није било ни једног Француза видљивог километрима, Ашинов или није схватио да је изабрао територију на коју се већ полагало право, или је то једноставно одбацио као небитну ствар.

Када је до Париза стигла вест о догађајима у близини Сагала, Французи су били шокирани и затражили званично објашњење од Санкт Петербурга. Цар Александар, који је једва толерисао Ашинова, разбеснео се и изјавио да је он шарлатан који нема никакве везе са владом Руског царства. Руски ратни брод је послат у Сагало да поврати козаке.

Али, Французи су први стигли.

Неколико недеља након што је колонија основана, четири француска брода су се приближила Сагалу и захтевала да "Козаци" оду. Ашинов није разумео озбиљност ситуације и одлучио је да игнорише упозорење. Тада су Французи отворили ватру.

Прва граната погодила је породицу колониста и убила пет особа, све жене и децу. Бродови су пуцали још четврт сата, убивши још једну особу и ранивши 22. Ашинов је на крају подигао белу заставу.

Колонисти су ухапшени, али су након кратког времена враћени у Русију и Сагало је уништен. Док је цар Александар кривио Ашинова за све што се догодило, француска јавност саосећала се са "Козацима" - на крају крајева, они нису учинили ништа да оправдају паљбу са бродова.

Александар трећи је био изузетно љут због инцидента и у почетку је желео да протера Ашинова у сурово сибирско окружење Јакутска. На срећу, цар се на крају охладио и дозволио "атаману" да се пресели близу Чернигова, где се коначно скрасио и применио своју енергију на корисније ствари.

Бивши преварант је уредио велику башту, поставио пчелињак и пронашао легалан извор узбуђења оснивањем и вођењем добровољне ватрогасне бригаде. Занимљиво, у његовој кући је постојао један предмет који је био дирљив подсетник на његове авантуристичке дане – златом опшивена сабља са грчким натписом "Јустинијану Великом", чије порекло је остало мистерија. Мајстор илузиониста остао је до краја веран себи.

image