Русија

Песков: Путин и афрички лидери синоћ до два после поноћи разговарали о украјинској кризи

Заједничка изјава Путина и афричке мисије која предлаже мировну иницијативу о Украјини ће ускоро бити објављена, казао је портпарол Кремља
Песков: Путин и афрички лидери синоћ до два после поноћи разговарали о украјинској кризи© kremlin.ru/ Фото: Павел Бедняков, РИА «Новости»

Председник Русије Владимир Путин и афрички лидери су синоћ до два сата после поноћи разговарали о украјинској кризи, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

То је потврдио и Владимир Путин на састанку са јужноафричким председником Сирилом Рамафосом. "Синоћ смо прилично касно завршили, било је око два сата после поноћи. Али смо зато радили активно и продуктивно", казао је Путин.

Заједничка изјава Путина и афричке мисије о Украјини ће ускоро бити објављена, већ је у припреми, рекао је.

Председник Русије ће данас имати и састанак са новинарима на коме ће сумирати резултате самита Русија-Африка који је јуче завршен, додао је.

Постоји велико интересовање учесника и из Русије и из афричких држава за наставак дијалога у различитим форматима, рекао је Песков и подсетио да је, према усвојеној декларацији, договорено да се такви самити одржавају сваке три године.

Председник Русије је у својој завршној речи за медије поручио да је долазак афричких делегација на самит показао да Африка жели да развија односе са Руском Федерацијом, што Русија цени.

Након дводневних разговора, усвојена је и завршна декларација овогодишњег самита. Русија и Африка одредиле су акциони план за развој сарадње у периоду од 2023. до 2026. године. 

image