Русија

Шојгу: Оружане снаге Украјине изгубиле скоро 21.000 војника, уништено 10 "леопарда" и 11 "бредлија"

Руска војска уништила је и 40 америчких артиљеријских система М777, као и 50 самоходних артиљеријских оружја из Велике Британије, САД, Немачке, Француске и Пољске, саопштио је руски министар одбране
Шојгу: Оружане снаге Украјине изгубиле скоро 21.000 војника, уништено 10 "леопарда" и 11 "бредлија"© TANJUG/(Russian Defense Ministry Press Service

Оружане снаге Украјине изгубиле су у јулу скоро 21.000 војника, саопштио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на конференцијском позиву са руководством Оружаних снага Русије.

"У протеклих месец дана, као резултат успешних акција руских трупа, губици непријатеља износили су 20.824 особе и 2.227 јединица различитог наоружања", прецизирао је Шојгу.

Према његовим речима, руска војска уништила је десет тенкова "леопард", 11 америчких БМП "бредлија", 40 америчких артиљеријских система М777, као и 50 самоходних артиљеријских оружја из Велике Британије, САД, Немачке, Француске и Пољске.

Шојгу је нагласио да Кијев нема успеха на бојном пољу, без обзира на западно оружје које се Украјини масовно испоручује.

Оружане снаге Русије појачале интензитет напада на украјинске војне објекте

Шојгу је додао да су руске оружане снаге значајно повећале интензитет напада на украјинске војне објекте, због терористичких напада у Русији.

"Интензитет удара на украјинске војне објекте, укључујући и оне који подржавају ове терористичке нападе, вишеструко је повећан", нагласио је.

Како је навео, руске трупе су активне у свим областима Специјалне војне операције у Украјини, фокусирајући се на слабљење борбених способности непријатеља.

"Обједињена група снага наставља да води активна борбена дејства у свим правцима, концентришући своје главне напоре на слабљење борбених способности непријатеља", објаснио је руски министар.

Шојгу је нагласио да Украјина "очајнички тера нове снаге да јуришају на руске положаје", али захваљујући упорности руске војске, напредовање непријатеља није дозвољено.

"Захваљујући добро изграђеној одбрани, вештој организацији ватреног система, професионалним акцијама, издржљивости и истрајности руске војске, непријатељу није дозвољено да напредује", прецизирао је.

Кијев се фокусирао на терористичке нападе у Русији због неуспешне контраофанзиве

Кијевски режим се фокусирао на извођење терористичких напада на цивилну инфраструктуру у Русији због неуспешне "контраофанзиве", навео је руски министар одбране.

"У позадини неуспешне такозване 'контраофанзиве', кијевски режим се, уз подршку западних спонзора, фокусирао на извођење терористичких напада на цивилну инфраструктуру у градовима и местима Руске Федерације", указао је Шојгу.

Министар одбране Русије захвалио је свом особљу Оружаних снага РФ које учествује у Специјалној операцији, напомињући да се данас не говори о појединачним подвизима, већ о десетинама и стотинама подвига.

"Захваљујем свом особљу које учествује у Специјалној војној операцији, на њиховој служби, храбрости, херојству. Ако смо раније говорили о појединачним подвизима, данас имамо десетине и стотине достојних војника, официра, водника који не само да часно обављају своју дужност, већ је обављају високо професионално. Момци заиста показују највише примере храбрости, јунаштва и још једном понављам професионализам", истакао је Шојгу.

Министарство одбране потписаће уговоре вредне скоро пет милијарди долара

Шојгу је додао да Министарство одбране Русије планира да склопи уговоре у вредности више од 433 милијарде рубаља (скоро пет милијарди долара) на војно-техничком форуму "Армија-2023", који ће бити одржан од 14. до 20. августа у Кубинки.

Он је напоменуо да ће на форуму скоро 1.500 предузећа представити око 28.000 узорака производа војне и двоструке намене. Према његовим речима, посебно ће бити представљена руска војно-техничка достигнућа која су тестирана у стварној борбеној ситуацији.

Шојгу је прецизирао да су на форум позвани шефови 108 ресора одбране. 

Научно-пословни програм "Војска" обухвата више од 260 догађаја на којима ће се разговарати о актуелним аспектима развоја одбрамбене индустрије и војно-техничке сарадње.

Између осталог, напоменуо је Шојгу, "на форуму ће бити одржани округли столови о питањима Специјалне војне операције".

image