Русија

Шојгу: Украјина изгубила више од 26.000 војника и 3.000 војне опреме од почетка контраофанзиве

Русија би могла да буде принуђена да употреби касетну муницију против Украјине, навео је руски министар одбране
Шојгу: Украјина изгубила више од 26.000 војника и 3.000 војне опреме од почетка контраофанзивеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Ако САД испоруче касетну муницију Украјини, руске трупе ће бити принуђене да користе слична средства против Оружаних снага Украјине као одговор, а све ово само ће продужити конфликт, рекао је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Он је упозорио да Москва врло добро разуме какву опасност представљају касетне бомбе за локално становништво, те се стога до сада уздржавала и није их примењивала. Уједно, нагласио је да у Русији постоји огромна количина касетне муниције, која је много ефикаснија од оне која долази из САД.

Он се осврнуо и на досадашње губитке украјинске стране и истакао да су Украјинци од почетка контраофанзиве изгубили више од 26.000 војника и три хиљаде комада различитог наоружања.

Поред тога, руска војска је уништила више од 1.200 оклопних возила, укључујући:

  • 17 немачких тенкова "леопард";
  • 12 америчких "бредлија";
  • пет француских АМКС тенкова на точковима

Према речима шефа Министарства одбране, кијевско руководство је толико разбуктало и загрејало тему офанзиве да је "трећина света чекала почетак самита НАТО-а у Виљнусу 11. јула", али украјинска војска, упркос свему томе, још није регистровала напредак ни у једном од праваца на фронту.

Шојгу је још додао да западне обавештајне службе препознају високу ефикасност одбране Оружаних снага Русије, као и брзо реаговање њених команданата и велику издржљивост руских војника.

Знатно повећана производња оружја

Министар је уједно прокоментарисао и чињеницу да се убрзано ради на производњи новог оружја и муниције у земљи и у том контексту издвојио да је Русија ове године повећала куповину муниције десет пута, док је куповина оружја и војне технике за исти период порасла више од пет пута.

Испорука дронова "Орлан" увећана је 53 пута, хеликоптера Ка-52 два пута, а хеликоптера Ми-28 - три пута.

Шојгу обишао предузећа у Татарстану

Шојгу је у посети Централном војном округу проверавао спровођење државне поруџбине у предузећима која се налазе у Татарстану, саопштило је руско Министарство одбране, пренеле су "РИА Новости".

Заједно са председником републике Татарстан Рустамом Минихановим, он је посетио компанију "Ремдизел", који се бави ремонтом и модернизацијом, уградњом и монтажом наоружања и војне опреме, као и фабрику аутомобила "Камаз".

Министар је на "Ремдизелу" прегледао различите моделе оклопних возила, камионе "камаз" са оклопном кабином, специјално медицинско возило "Линза" и линију за модернизацију оклопних транспортера МТ-ЛБ.

"Све иде по плану, нешто се реализује пре рока. Ако постоји прилика, морамо да појачамо темпо", рекао је Шојгу током посете "Ремдизелу".

"Разгледали смо производне погоне. Желео бих да се захвалим 'Камазу' и онима који раде овде, а раде прилично ефикасно и енергично", истакао је он на састанку у "камазу".

Након обиласка радионица "камаза", министар је рекао да фабрика "у много чему" ради испред рока за испуњавање поруџбина државе.

"Постоји потреба за овим возилима и њиховим одржавањем", нагласио је Шојгу, напомињући улогу специјалних војних возила у војној операцији у Украјини. "Камаз" производи камионе са повећаном оклопном заштитом за војску.

Шојгу је на састанку размотрио формирање радне групе министарства и компаније"камаз" ради организације одржавања возила у зони СВО.

Он је такође навео да је Министарство одбране заинтересовано и за модернизацију флоте оклопних транспортера МТ-ЛБ.

"Морамо да направимо модернији аутомобил. Сада смо ангажовани на томе да прилично активно обнављамо стари возни парк из совјетских времена, радимо то ефикасно и брзо", рекао је министар.

Испуњавање државних наруџбина од стране предузећа из Татарстана, Миниханов је назвао "најважнијим државним задатком".

У главном граду Татарстана, Шојгу и Миниханов су посетили и Казањску фабрику хеликоптера, где су упознати са производњом лаких хеликоптера Ансат и разним модификацијама војног транспортног хеликоптера Ми-8.

image