Русија

Путин: Кијев и Запад покушавају да униште све руско, таква политика нема будућност (ВИДЕО)

Руски председник на састанку са члановима владе
Путин: Кијев и Запад покушавају да униште све руско, таква политика нема будућност (ВИДЕО)© TANJUG/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Кијевски режим покушава да забрани књиге руских класика и уништи их, али таква политика неће имати будућност, рекао је Владимир Путин на састанку са члановима Владе Руске Федерације.

"Становници нових региона никада нису напуштали тај простор, пажљиво чувају и свој матерњи језик и велико интересовање за руску књижевност. Знам да воле дела наших изузетних сународника, и то упркос свим покушајима актуелне украјинске власти да забране књиге руских класика, савременика, чак да их повуку из продаје, из библиотека или још више, да их униште", казао је руски председник.

Путин је истакао да таква политика никада није имала и неће имати будућност.

Према његовим речима, више од 2,5 милиона примерака књига бити достављено школским и јавним библиотекама у новим регионима Руске Федерације, као и да се то мора учинити што пре.

"Неопходно је омогућити становницима Донбаса и другим регионима приступ интернет ресурсима са електронским и аудио књигама, како би сви могли да се упознају са новим издањима књига или поново прочитају класике на руском језику. Укључујући, где год постоји техничка могућност, неопходно је да се библиотеке нових региона прикључе на електронске сервисе са делима класичне литературе и то бесплатно", нагласио је.

Руски председник је прецизирао да је "у циљу подршке напорима власти и региона у овим областима, донесена посебна одлука, наиме, да се издвајају додатна средства из Резервног фонда председника Руске Федерације".

Путин је додао да су се руске земље "Донбас и други региони вратили кући, на своју родну груду".

"Обнављамо их корак по корак, успостављајући миран живот на ослобођеним територијама, укључујући културну и образовну сферу", нагласио је руски председник.

image