Русија

Путин са члановима владе: Нисам желео да одвајам војнике од јединица којима командују

Влада приводи крају припрему програма за развој нових региона, рекао је председник Руске Федерације
Путин са члановима владе: Нисам желео да одвајам војнике од јединица којима командују© Tanjug/ Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је посетио зону специјалне војне операције како не би одвајао војнике од њихових јединица.

"Вероватно знате да сам пре свега један дан посетио и Херсонску област и Луганску (Народну Републику). Тамо има много питања, нећу се враћати на њих. Сврха пута био је сусрет са војницима које нисам желео да одвајам на дуже време и на велику удаљеност од јединица којима командују. Ситуација захтева да они буду на терену", рекао је Путин на састанку са члановима руске владе.

Он је додао да је био изненађен бројем старих руских аутомобила које је видео током пута у нове регионе Русије.

"Говорио сам о свом путу и у Херсонску област и ЛНР – и шта сам приметио: одавно нисам видео толики број старих аутомобила 'лада' и 'жигули'. Шта то значи? Да су примања људи прилично скромна. Такви аутомобили одмах наводе на размишљања", приметио је Путин.

Председник је навео да је при томе, у новим регионима све чисто и уредно.

"Односно, то значи да су људи који овде живе дисциплиновани и вредни, али им је, наравно, потребна стварна помоћ", закључио је Путин.

Влада приводи крају припрему програма за развој нових региона Руске Федерације, рекао је Владимир Путин на састанку са министрима на ком се разговарало и о питањима у вези са побољшањем комплекса електроенергетске мреже Руске Федерације.

Новим регионима је потребна подршка, проблеми су се гомилали деценијама и сада су се додатно погоршали, оценио је Путин и додао да су руски министри и вицепремијери лично одговорни за резултате програма развоја нових региона.

"Без адекватне подршке локални лидери не би могли да реше све проблеме који су се гомилали на новим територијама свих ових година", казао је Путин и затражио да се решењима приступи одговорно.

Председник Русије редовно одржава састанке са члановима владе, на којима се подносе извештаји о одређеним темама и разговара о актуелним темама, након чега издаје упутства за решење најакутнијих проблема.

Снабдевање електричном енергијом у новим субјектима Руске Федерације

Тренутно се ради на развоју електроенергетског комплекса нових региона, пренео је ТАСС. Како напомињу у Министарству енергетике Руске Федерације, важна је интеграција система напајања Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области у јединствен систем Русије како би се обезбедили услови за нормалан живот становништва нових територија, као и за рад индустријских предузећа и друштвено значајних објеката.

Према речима министра енергетике Николаја Шулгинова, радови у овој области су завршени прошле године, а за ове намене потрошено је око 10 милијарди рубаља.

С тим у вези, заменик министра енергетике Јевгениј Грабчак приметио је почетком марта да је сада неопходно прећи са брзе обнове уништене инфраструктуре на стварање услова за стабилно функционисање енергетског комплекса нових региона, развој њихове индустрије и привреде, побољшање животног стандарда грађана. 

image