Русија

"Нема наде": Песков о односима Русије и Велике Британије

Упитан да ли ће односи две земље прећи на конструктивнији ниво, портпарол Кремља је одговорио одрично
"Нема наде": Песков о односима Русије и Велике Британијеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Москва нема никакве наде да ће се односи са Лондоном променити после смене британског амбасадора, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Упитан да ли ће односи две земље прећи на конструктивнији ниво, Песков је одговорио одрично.

Подсетимо, на сајту британске владе јуче се појавила информација да ће Најџел Кејси бити нови амбасадор у Русији. Он би требало да на том месту замени Дебору Бронерт којој истиче мандат у новембру.

Односи две државе посебно су се погоршали након почетка Специјалне војне операције јер Велика Британија отворено подржава кијевски режим и, уз САД, је испоручила највећу војну помоћ Кијеву, укључујући ракете "сторм шедоу", касетну муницију, тенкове и друго.

САД не треба да обећавају, већ да испуне обећано 

Песков је додао да Русија не чека обећања, већ испуњење оног дела Споразума о житу који се тиче руског извоза.

Тако је прокоментарисао речи америчког државног секретара Ентонија Блинкена да ће Вашингтон учинити све што је потребно да обезбеди извоз хране из Русије, ако се Москва врати Споразуму о житу.

"Американци, ако желе, треба да допринесу испуњењу дела житног посла који се тиче Русије. Немојте да обећавате да ћете размишљати о томе, већ то испуните. Чим се то уради, овај посао ће одмах бити настављен", казао је портпарол Кремља, напомињући да је руски председник Владимир Путин више пута изнео овај став по том питању. 

Песков је такође напоменуо да се од Американаца не тражи да осигурају никакву безбедност у овој области, јер је она свакако постоји и без њиховог присуства.

Пољаци склони ескалацији тензија

Портпарол Кремља осврнуо се на "необичне изјаве" Варшаве о ситуацији на пољско-белоруској граници и напоменуо да је Пољска "генерално склона ескалацији тензија".

"Има много необичности у изјавама пољских званичника. Генерално, Пољаци су склони да испровоцирају ситуацију, ескалирају тензије. Ово није ништа ново", додао је Песков.

Претходно је пољска влада саопштила да су белоруски војни хеликоптери наводно нарушили ваздушну границу Пољске у региону Бјаловеже, па је тако министар одбране Пољске наложио да се повећа број војника на граници са Белорусијом. Минск је ово демантовао.

Песков је додао да, што се тиче белоруских хеликоптера, сами Пољаци потврдили су да наводни прекршај није забележен на радарима.

Руска Федерација спремна да се такмичи у Африци

Резултати Другог самита Русија-Африка у Санкт Петербургу показали су да је Руска Федерација спремна да вредно ради како би издржала конкуренцију у Африци, додао је Песков.

"Да бисмо издржали ту конкуренцију, потребно је вредно да радимо. То захтева велику одговорност и много рада. И резултати самита су показали да смо спремни за тај посао", казао је портпарол Кремља.

Одговарајући на питање новинара зашто је Вашингтон "толико бесан" на развој дијалога Москве са афричким партнерима, Песков је позвао да се то оцени са "мање емоција".

"Афрички континент и афричке земље су један од најдинамичнијих континената у свету. То је континент који има највећи неискоришћени потенцијал и који тражи партнере. То не значи да ће се Африканци фокусирати само на Русију. Многе земље се такмиче у својим приступима овом региону и, наравно, многе државе су прилично ревносне за ову путању унапређења наших односа са афричким земљама", нагласио је портпарол Кремља.

image