Русија

Песков: Русија не верује да САД желе да помогну са извозом жита

"Дела, не речи", поручио је портпарол Кремља америчким званичницима
Песков: Русија не верује да САД желе да помогну са извозом жита© Tanjug/ Dmitry Peskov

Русија није спремна да верује изјавама америчких званичника о њиховој спремности да помогну око извоза житарица из Руске Федерације, у случају да се Москва врати Споразуму о житу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

"Речима - не", одговорио је Песков на питање да ли је Русија спремна да верује америчким званичницима, позивајући их тако да се окрену делима, не речима.

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен казао да ће САД наставити да олакшавају извоз хране, укључујући и ону из Русије, ако се Москва врати Споразуму о житу.

Блинкен је истакао да су САД "предузеле кораке за решавање питања испоруке и осигурања кроз Споразум о житу, укључујући обраћање банкама како би осигурале процес трансакције".

"Ако се Русија врати споразуму наставићемо да чинимо све што је неопходно како бисмо осигурали да сви, укључујући Русију, могу безбедно и слободно да извозе храну", рекао је државни секретар.

Русија ће бити спремна да се врати Споразуму о извозу житарица Црним морем ако се реше проблеми са извозом њених производа и ђубрива, изјавио је јуче заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

Русија је прошлог месеца напустила Споразум о житу, а недавно је саопштила да би могла да га обнови ако се испуне захтеви који се тичу извоза руских житарица и ђубрива.

Москва тврди да су ограничења плаћања, логистике и осигурања ометала извоз пољопривредних производа.

У одвојеном саопштењу Савет безбедности је навео да "снажно осуђује употребу изгладњивања цивила као методе ратовања, која је забрањена међународним хуманитарним правом, и незаконито ускраћивање хуманитарног приступа".

image