Русија

"Циркон": Русија опрема нове нуклеарне подморнице хиперсоничним ракетама

Хиперсоничне ракете "циркон" на мору имају домет од 900 километара и могу да путују брзином која је неколико пута већа од брзине звука, што отежава одбрану од њих
"Циркон": Русија опрема нове нуклеарне подморнице хиперсоничним ракетама© Photo by Getty Images

Русија је у процесу опремања својих нових нуклеарних подморница хиперсоничним ракетама "циркон", рекао је шеф највећег руског бродоградилишта Алексеј Рахманов за агенцију "РИА Новости".

"Вишенаменске нуклеарне подморнице биће редовно опремљене ракетним системом 'циркон'. Радови су у току", рекао је за Рахманов, главни извршни директор Уједињене бродоградње.

Подморнице класе Јасен-М, познате и као пројекат 885М, су подморнице са крстарећим ракетама на нуклеарни погон, изграђене да замене подморнице из совјетске ере као део програма модернизације војске и флоте.

Хиперсоничне ракете "циркон" на мору имају домет од 900 километара и могу да путују брзином која је неколико пута већа од брзине звука, што отежава одбрану од њих.

Председник Русије Владимир Путин рекао је раније ове године да ће Русија почети са масовним испорукама ракета "циркон" као део напора земље да појача своје нуклеарне снаге.

Руска вишенаменска фрегата "Адмирал Горшков", која је раније ове године тестирала своје способности у западном делу Атлантског океана, већ је опремљена ракетама "циркон".

image