Русија

Упозорење Кишњеву: Сносићете последице протеривања руских дипломата

Према одлуци молдавског министарства спољних послова, до 15. августа земљу мора да напусти укупно 45 дипломата
Упозорење Кишњеву: Сносићете последице протеривања руских дипломатаwww.globallookpress.com © Баранов Владимир

Протеривање руских дипломата из Молдавије ће утицати на односе између држава и становника обе земље, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Овај непријатељски потез званичног Кишињева ће несумњиво имати последице по руско-молдавске односе, али ће пре свега утицати на становнике обе земље, чије ће могућности да благовремено добију помоћ конзулата, као и да одрже пословне и културне везе, значајно бити смањене", наводи се у саопштењу, а преносе "РИА Новости".

Министарство је такође додало да особље амбасаде неће моћи на одговарајући начин да пружа конзуларне услуге са смањеним бројем запослених.

Осим тога, мораће да буду ограничене активности трговинског представништва и руског центра за науку и културу у Кишињеву.

Одговорност за ово сносе молдавске власти, како напомињу у Министарству спољних послова, Кишињев је неразумно одлучио да смањи број особља у руским страним мисијама у оквиру велике кампање против Москве коју је покренуо.

Министарство спољних послова Молдавије је 26. јула објавило информацију о смањењењу броја руских дипломата у земљи.

Ова реакција уследила је након што је шеф Информационо-безбедносне службе Александар Мустијата оптужио ФСБ за стварање обавештајне мреже у држави.

Закључак о  наводној шпијунажи заснован је на чињеници да је на крову руске амбасаде избројано 28 антена, а то је, како се наводи, више од броја антена постављених на згради руске дипломатске мисије у Белгији.

Према одлуци молдавског министарства спољних послова, до 15. августа земљу мора да напусти укупно 45 дипломата.

Специјални авион Ту-214 стигао је из Москве по особље амбасаде, пошто је ваздушни простор изнад републике затворен за директне руске летове од фебруара прошле године.

Односи између две земље погоршали су се након што је крајем 2020. на власт у Молдавији дошла председница Маја Санду. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да Молдавија под садашњим руководством настоји да постане непријатељски расположена према Русији.

image