Свет

Проевропска власт у Молдавији забранила опозициону партију јер је “проруска”

Нећемо се повиновати одлуци и наставићемо наше активности, одговорили су из забрањене партије "Шор"
Проевропска власт у Молдавији забранила опозициону партију јер је “проруска”© AP Photo/Andreea Alexandru

Уставни суд Молдавије прогласио је "неуставном" проруску странку која стоји иза таласа антивладиних протеста, што значи да је та странка одмах забрањена, пише портал "Еурактив".

Из те партије су, међутим, поручили да се неће повиновати одлуци власти да их забране. 

"Нећемо се повиновати одлуци и наставићемо своје активности, и друштвене и политичке. Странка Шор ће учествовати на изборима", рекао је лидер партије Илан Шор за телевизију Русија 24, преносе "РИА Новости".

Он је додао да ће пронаћи начин и испунити све законске услове за учешће на локалним, парламентарним и председничким изборима.

Странка Шор, на челу са бизнисменом у егзилу Иланом Шором, предводила је вишемесечне протесте у малој земљи која се граничи са Украјином. 

Шора, који живи у Израелу, Запад и Кишињев оптужују да покушава да дестабилизује Молдавију, а САД и Европска унија су му увеле санкције.

Одлуком суда странка је распуштена од момента објављивања пресуде, а Министарство правде Молдавије треба да успостави специјалну комисију која ће завршити све правне процедуре за ликвидацију странке.

Чланови партије задржаће мандате у молдавском парламенту, али као независни посланици, без права да се придруже другим парламентарним фракцијама.

Желимо да будемо пријатељи са Руском Федерацијом

Потпредседница странке Марина Таубер такође је осудила судски процес.

"Ипак ћемо доћи на власт са нашим тимом. За нас је овај сраман процес школа. Грађани морају да имају право на слободан избор. Наш тим ће се борити за све што је добро за Молдавију", поручила је Таубер.

Шор је раније негирао да протести представљају покушај да се дестабилизује Молдавија или да су део руских претњи и оптужио председницу Мају Санду да води земљу ка банкроту.

Пословном магнату је прошлог месеца у одсуству повећана казна на 15 година затвора у вези са крађом милијарду долара из молдавских банака у периоду 2014-2015, што је једнако једној осмини годишње производње Молдавије. Шору су САД прошле године увеле санкције због веза са Москвом.

У мају је Евгенија Гуцул из партије Шор победила на изборима за регионалног лидера у молдавској аутономној области Гагаузија. 

"Ми смо проруска странка. Желимо да наставимо да будемо пријатељи са Руском Федерацијом, да будемо пријатељи са другим земљама. Не желимо сукобе", изјавио је Гуцул за руску штампу након објављивања прелиминарних резултата.

Она је најавила да ће, међу првим акцијама које намерава да предузме, бити  отварање представништва Гагаузије у Москви и покретање преговора о деблокади извоза молдавских пољопривредно-прехрамбених производа у Русију, забрањених 2022. године. 

image
VV inauguration
banner