Русија

Бивши шеф НАТО-а прети или упозорава? "Русија ризикује директан рат са Алијансом у Црном мору"

Ако Русија почне да плени бродове или покуша да их заплаши, НАТО ће, сматра Ставридис "вероватно одговорити подршком хуманитарног коридора"
Бивши шеф НАТО-а прети или упозорава? "Русија ризикује директан рат са Алијансом у Црном мору"© Alexei Druzhinin/Kremlin Pool

Москва ризикује да изазове директан рат са НАТО-ом пресретањем бродова у међународним водама и настојањем да наметне економску контролу Украјине, запретио је бивши врховни командант НАТО-а за Европу Џејмс Ставридис, након што је Москва у недељу испалила хице упозорења на брод који се није зауставио на позив њихове морнарице.

Бивши амерички адмирал, који је предводио снаге Алијансе на континенту између 2009. и 2013. године, рекао је за "Политико" да би такве ескалације на мору могле да приморају партнере Кијева да интервенишу како би спречили угрожавање украјинске економије.

"Акције Русије у међународним водама Црног мора стварају реалан ризик од ескалације у рат на мору између НАТО-а и Руске Федерације. НАТО неће да обезбеђује оружје и новац за Украјину, и да само гледа како Русија гуши њихову економију илегалном блокадом", тврди Ставридис.

Посада брода "Василиј Биков" руске Ратне морнарице отворила је у недељу ватру упозорења и зауставила теретни брод "Сукра Окан" који је под заставом Палауа пловио Црним морем ка украјинској луци Изамаил, саопштило је руско Министарство одбране. Након што су руске снаге провериле брод, он је наставио да плови ка одредишној луци, додаје Министарство.

"Капетан брода који превози суви терет није одговорио на захтев да се брод заустави како би се проверило да ли има забрањене робе. Како би зауставили брод, с руског борбеног брода су осули ватру упозорења из аутоматског малокалибарског оружја", саопштило је руско Министарство одбране.

Ако Русија почне да плени бродове или покуша да их заплаши, НАТО ће, сматра Ставридис "вероватно одговорити подршком хуманитарног коридора".

Према његовим речима, Алијанса би могла да заштити бродове који иду у и из украјинске луке Одеса "борбеним авионима и евентуално ратним бродовима НАТО-а у пратњи". 

Након што је Споразум о житу 18. јула престао са радом, поново је на снази "привремени опасни режим" у северозападном делу Црног мора, а укинут је и морски коридор.

Украјина је тада објавила да ће на све бродове који плове ка руским лукама у Црном мору сматрати легитимним циљем који превози војни терет. Руско Министарство одбране није остало без одговора, објавило да исто важи и за бродове који плове ка украјинским лукама.

image