Русија

Кијев користио Црно море за терористичке нападе на Русију док је важио Споразум о житу

Меморандум није функционисао због тврдоглаве неспремности Вашингтона, Брисела и Лондона да делима, не речима, обуставе њихове незаконите једностране санкције усмерене на руска ђубрива и хране, истакао је Михаил Галузин
Кијев користио Црно море за терористичке нападе на Русију док је важио Споразум о житу© Tanjug/ AP Photo/Jae C. Hong

Русија је спремна да обнови Споразум о житу само ако се испуне системски услови које је раније поставила руска страна и ако споразум буде у складу са декларисаним хуманитарним циљевима, рекао је заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин за ТАСС.

Позиција Русије остаје иста, неопходно је да се прво реше системски проблеми, казао и подсетио на поновно повезивање руске пољопривредне банке (Росељхозбанк) са СВИФТ системом, снабдевање из резерви, успостављање транспортне логистике и осигурања, враћање приступа руским компанијама њиховим иностраним средствима.

"Тек након што се све испуни размотрићемо могућност да се вратимо Црноморксој иницијативи, и то само у складу са декларисаним хуманитарним циљевима", нагласио је Галузин.

Један од разлога да Русија напусти споразум је чињеница да је Кијев почео да користи морски хуманитарни коридор у војне сврхе, са мора је изводио терористичке нападе на Севастопољ и Кримски мост, диверзије против ратних али и цивилних бродова, појаснио је.

"Овакве акције су у супротности са духом и словом споразума који је, као што је познато, постигнут да би се осигурала безбедност пловидбе Црним морем", додао је он.

Галузин је подсетио да је Кијев 5. јуна уништио цевовод Тољати-Одеса за пребацивање амонијака из Русије на територију Украјине за извоз, упркос чињеници да је обнављање испоруке ове сировине било "један од кључних елемената оба Истанбулска споразума".

"Притом, до последњег дана није промењен меморандум Русије и УН о нормализацији домаћег пољопривредног извоза. Меморандум није функционисао због тврдоглаве неспремности Вашингтона, Брисела и Лондона да делима, не речима, обуставе њихове незаконите једностране санкције усмерене на руска ђубрива и храну", закључио је заменик министра спољних послова.

image