Русија

Патрушев: САД и Јапан ширењем војне инфраструктуре у Азији угрожавају безбедност Русије

САД, како би сачувале "имагинарну хегемонију", шире своју војну инфраструктуру у азијско-пацифичком региону, приближавајући је границама Русије и Кине, истакао је секретар СБ РФ
Патрушев: САД и Јапан ширењем војне инфраструктуре у Азији угрожавају безбедност Русијеwww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Планови САД да уз помоћ Јапана распореде ракете средњег и кратког домета у Азији представљају додатну претњу безбедности Русије и Далеког истока, рекао је секретар Савета безбедности Николај Патрушев у Магадану на састанку о безбедности Далекоисточног федералног округа.

Пентагон је у својим плановима да распореди ракете средњег и кратког домета у Азији важну улогу дао Јапану, истакао је Патрушев и нагласио да то представља додатне безбедносне претње руским територијама на Далеком истоку.

Како би сачувале своју "имагинарну хегемонију", САД шире своју војну инфраструктуру у азијско-пацифичком региону, приближавајући је границама Русије и Кине, приметио је секретар СБ РФ и подсетио на формирање војног савеза АУКУС, снабдевање Тајвана оружјем и стварање новог савеза "пацифичке четворке" САД-Јапан-Аустралија-Филипини.

Притом, Токио убрзано повећава војни буџет и куповину офанзивног наоружања, фокусирајући се на показатеље НАТО-а, а чак размишља и о набавци нуклеарног оружја, нагласио је Патрушев.

Како је прошле недеље изјавио начелник Главне обавештајне управе Генералштаба Оружаних снага Русије, адмирал Игор Костјуков Пентагон се спрема да 2028. године распореди две бригаде наоружане са хиперсоничним и крстарећим ракетама дугог домета у азијско-пацифичком региону.

image