Русија

МСП Русије за РТ: Главна тема самита БРИКС-а смањење зависности од долара

Дедоларизација је у последње време постала објективни глобални тренд, што се објашњава растућим неповерењем у финансијске механизме које стварају западне земље, наводи се у саопштењу
МСП Русије за РТ: Главна тема самита БРИКС-а смањење зависности од долараwww.globallookpress.com © AP Photo/Pavel Golovkin, Pool, File

Земљу БРИКс озбиљну пажњу посвећују развоју финансијске сарадње, свесне да и бројне друге државе теже да мање зависности од америчког долара, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Приоритетна питања су јачање потенцијала Нове развојне банке и пула девизних резерви БРИК-а, истакли су у министарству одговарајући да ли Русија планира да на предстојећем самиту покрене питање будуће валуте за будуће валуте.

На предстојећем самиту су планирани разговори о питањима везаним за формирање платних инструмената отпорних на екстерне ризике и све већу улогу националних валута у међусобним трансакцијама, прецизирали су из Министарства.

Међутим, ове теме захтевају детаљан и стручни рад, а мора да се узме у обзир и чињеница да се све одлуке у удружењу доноси искључиво консензусом, наводи руско МСП.

Дедоларизација је у последње време постала објективни глобални тренд, што се објашњава растућим неповерењем у финансијске механизме које стварају западне земље , истраживање министарства.

„С тим у вези, не само чланак БРИКС-а, већ и бројне друге државе постоји да смањује зависност од америчког долара, размишљају о проналажењу валуте алтернативних америчких“, наводи се у саопштењу.

image