Русија

Руска православна црква разматра да славног генерала прогласи за свеца

Потрага за доказима о чудима повезаним са једним од најпоштованијих војних команданата траје годинама
Руска православна црква разматра да славног генерала прогласи за свецаwww.globallookpress.com © Vladimir Boiko

Руска православна црква разматра да ли треба прослављеног руског генерала из 18. века Александра Суворова прогласити за свеца, при чему потрага за доказима о чудима повезаним са вољеним војним командантом траје годинама.

Ово питање је стављено на дневни ред седнице управног тела цркве Светог синода, која је почела у четвртак у Санкт Петербургу. Како је навео патријарх Кирил, епископи ће одлучити да ли ће задужити посебну комисију да размотри случај Суворова.

Суворов, један од најпоштованијих војсковођа у руској историји, заслужан је за многе тријумфе на бојном пољу Руске империје под Катарином Великом и њеним сином Павлом I. Такође је био побожни хришћанин који је током периода краљевске немилости и изгнанства после Павловог ступања на престо размишљао да се замонаши.

Павле I, који је био отуђен од мајке из личних и политичких разлога, није волео њене бивше дворјане и државнике. Међутим, моћ и вештина Суворова су на крају освојили цара и он је задобио његово поверење. 

Руска православна црква је 2001. године прогласила Суворовог савременика, адмирала Фјодора Ушакова, за локално поштованог светитеља и праведног мирјанина. 

image