Русија

"Овде смо пронашли мир": Студенти из Анголе прешли у православље

Овде сам нашао мир, и већ сам навикао на Русију и православље, рекао је један од студената

Емануел Жобе и Александро Едсо дошли су из Анголе у ​​Чељабинск да би стекли музичко образовање, али су одлучили да се крсте, након што су спознали лепоте руске културе и православља. Емануел и Александро су кренули на курсеве богослужења Чељабинске епархије.

"Ми у Анголи уопште немамо музичко образовање, али волимо музику, па нам је држава помогла да студирамо у иностранству. Упутила нас је овамо, у Чељабинск. Нисам ни знао за овај град, да ли је леп, да ли је хладно и вруће", рекао је Жобе.

Едсо је рекао да је рођен у католичкој породици. Дошавши у Чељабинск, прво је посетио католичку цркву, али је после обиласка руских цркава био прожет жељом да пређе у православље.

"Ишао сам у католичку цркву, као и цела моја породица, јер су они католици. Нисам крштен у католицизам, само сам ишао у цркву са својом баком. И када сам дошао, рекао сам да хоћу да се крстим. Овде сам нашао мир. Осећам да је ово мој дом. Могу рећи да сам већ навикао на Русију, Чељабинск и православље", истакао је.

Едсо је додао да га је посебно импресионирао православни певачки хор. Такође је нагласио да, уз ново интересовање, није изгубио занимање за музику, већ ће, напротив, дубље упознати дела руских композитора. Додаје да су га посебно очарала дела Петра Чајковског и Сергеја Рахмањинова.

image