Русија

Лукашенко: Пригожин никад није тражио безбедносне гаранције

Борци групе "Вагнер" остају у Белорусији, казао је белоруски председник
Лукашенко: Пригожин никад није тражио безбедносне гаранцијеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/via Globallookpress.com

Оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин никада није тражио од белоруског председника безбедносне гаранције, рекао је белоруски председник Александар Лукашенко.

"Да директно одговорим на ово питање - нисам морао да гарантујем безбедност Пригожину. То је прво. Друго, наш разговор никада није био у том духу", изјавио је белоруски председник.

Што се тиче пада Пригожиновог авиона, Лукашенко је рекао да сада многи покушавају да одговорност свале на председника Русије Владимира Путина, али да је он сигуран да руски лидер с тим нема апсолутно никакве везе.

"Не могу да кажем ко стоји иза тога. Не бих био адвокат ни свом старијем брату. Али Путина знам. Он је разборит, веома миран човек и не брза ни када доноси одлуке везане за друга, мање компликована питања. Зато не могу да замислим да је то урадио Путин, да је он крив. Кад смо већ код тога, ствар је одрађена исувише грубо и непрофесионално", истакао је Лукашенко.

Председник Русије Владимир Путин је раније током године упозорио Пригожина, да се на њега спрема атентат, додао је Лукашенко. Према речима Лукашенка, информацију о атентату коју је он први добио, пренео је Кремљу, а онда је Путин лично упозорио Пригожина. 

Он је нагласио да борци групе "Вагнер" не напуштају Белорусију.

"Језгро остаје овде. Неколико наредних дана сви ће бити овде. До 10.000 људи ће остати овде да живи и ради", рекао је белоруски председник.

Белорусија неће заштити Европу од миграната из земаља Блиског и Средњег истока, додао је Лукашенко.

"Они нису дошли у Белорусију. А ако говоримо о мигрантима уопште, нисмо ми ти који су створили овај талас. Европска унија је одбила да сарађује са нама. Они су ти који су почели да граде центре за њих, да их финансирају. Они су против нас увели санкције. Питам се да ли су луди? Увели су нам санкције, а очекују да их заштитимо од миграната!? Вијајте их сами. Иначе, Меркелова их је својевремено и позвала тамо", изјавио је Лукашенко.

image
VV inauguration
banner