Русија

Украјинске гранате усмртиле цивила близу Доњецка

Мушкарац стар 64 године погинуо је након што је украјинска војска гранатирала насељено место Минераљноје, јавио је градоначелник оближњег места
Украјинске гранате усмртиле цивила близу ДоњецкаGetty © Photo by Joe Raedle/Getty Images

Један цивил је погинуо након што је украјинска војска гранатирала насељено место Минераљноје у Доњецкој Народној Републици, јавио је градоначелник оближњег места Јасиновата Дмитриј Шевченко на Телеграму.

Погинуо је мушкарац стар 64 година, написао је Шевченко. Погођено је село које се налази 10 километара североисточно од Доњецка.

Украјинска војска редовно гађа насељена места у близини Доњецка и сам Доњецк, иако су руске снаге потврдиле да тамо не може бити војних циљева.

У нападима на цивиле, украјинске снаге углавном користе муницију НАТО калибра, а у последње време користе и касетну муницију, која је забрањена у више од 100 земаља због опасности коју представља по цивилно становништво.

Украјинска војска је касетну муницију добила од САД као део пакета војне помоћи, иако је та муниција забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, али САД и Украјина нису међу њима.

image