Русија

За пет минута четири касетна пројектила на Доњецк

У данашњем нападу Украјина је погодила западни, југозападни и северни део Доњецка
За пет минута четири касетна пројектила на Доњецк© Tanjug/ Ukrainian Emergency Service via AP Photo

Украјински војници су у року од пет минута испалили четири касетна пројектила на различите регионе Доњецка, јавила је канцеларија Доњецке Народне Републике (ДНР) у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине на Телеграму.

"Забележенo је неколико удара који су долетели са положаја Оружаних снага Украјине. Први је био у 09:25 по локалном времену на насеље Нетајлово у Кијевском и Кујбишевском округу Доњецка. Испаљене су две гранате калибра 155 милиметара са касетном муницијом", наводи се у саопштењу.

Други удар је био у 09:30 на насеље Галициновка, где су испаљене две гранате истог калибра са касетном муницијом, додају у центру.

У данашњем нападу Украјина је погодила западни, југозападни и северни део Доњецка.

Украјинска војска је касетну муницију добила од САД као део пакета војне помоћи, иако је ова муниција забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, али САД и Украјина нису међу њима.

Када се детонирају бомбе са касетном муницијом, оне избацују мање пројектиле, од којих неки не прораде из техничких разлога, те тако постају мине које могу да убију или осакате цивиле дуго након испаљивања.

image