Русија

Путин: Рударска индустрија Русије се развија, упркос ограничењима

Рудари су се посветили тешкој, али важној и часној професији која захтева изузетну стручност и посебне личне и људске квалитете – издржљивост и посвећеност, смелост, храброст и спремност да се помогне другу, истакао је руски председник
Путин: Рударска индустрија Русије се развија, упркос ограничењима© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Упркос свим изазовима и ограничењима, рударска индустрија се у Русији развија и доприноси енергетској безбедности земље, поручио је руски председник Владимир Путин честитајући Дан рудара.

"Ова грана индустрије јача, повећава производњу и прераду угља, проналази нова, перспективна тржишта, уводи напредне технологије, дајући значајан допринос у енергетској безбедности земље и одрживом функционисању индустријских, али и одбрамбених предузећа", наводи се у честитки руског председника објављеној на сајту Кремља.

Рудари су се, према његовим речима, посветили тешкој, али важној и часној професији која захтева изузетну стручност и посебне личне и људске квалитете – издржљивост и посвећеност, смелост, храброст и спремност да се помогне другу.

Ови високи морални принципи, устаљене радне навике и осећај поноса због припадности рударском братству преносе се са генерације на генерацију, служећи као поуздана основа за "постојање јаких рударских династија", поручио је Путин.

"Честитам вам Дан рудара, празник који се већ дуги низ година свечано обележава широм земље. Уверен сам да ћете наставити да радите са пуном преданошћу, савесно, на постизању значајних резултата у корист Русије", нагласио је руски лидер.

Територија Донабаса је богата угљем и чувена је по великом броју рудника. Прва налазишта угља откривена су у време цара Петра I, а велика индустријска производња црног злата почела је крајем 19. века. Врхунац је достигла у другој половини 20. века.

Рудници Доњецке области су 2013. године обезбедили производњу 37,5 милиона тона угља, Луганска – 26,3 милиона тона. Поређења ради, у Кемеровској области, где се копа више од половине укупне количине угља у Руској Федерацији, исте године је производња износила 203 милиона тона, пише "РуЊуз24".

Донбаски угаљ је јединствен. Користи се и као гориво и у хемијској производњи, неопходан је у производњи пластике, смоле, боја, асфалта, уља, експлозива, па чак и парфема и лекова.

image