Русија

Рафал коментара артиљерца Иље са фронта шармирао и Путина (ВИДЕО)

Крајње искрени коментари оператера руског дрона који је разговарао са руским тенкистима који нису ни видели колико непријатељских борбених возила им иде у сусрет привукли су пажњу јавности и прославили херојску посаду
Рафал коментара артиљерца Иље са фронта шармирао и Путина (ВИДЕО)© kremlin.ru

Телевизијски канал "Русија 24" је поделио ексклузивне снимке из Кремља са састанка руског председника Владимира Путина и посадом тенка "аљоша", који је успешно одбио напад непријатеља на самом почетку украјинске контраофанзиве на запорошком фронту.

Руски војници су постали хит на интернету након што се појавио видео са запорошког фронта где се група украјинских оклопних возила приближава руским положајима, а у сусрет јој излази само један руски тенк.

"Осам њихових јединца технике и наш 'аљоша' сам. Избацили смо им један тенк. Други им се управо разлетео. Најежио сам се. Браво. Постаћемо хероји Русије", чује се глас оператера док се на снимку види како горе украјински тенкови.

Крајње искрени коментари оператера руског дрона који је разговарао са руским тенкистима који "нису ни видели колико непријатељских борбених возила им иде у сусрет" и наводио ватру су привукли пажњу јавности и прославили херојску посаду.

Његови коментари нису оставили равнодушним ни Путина који се нашалио и предложио оператору дрона да се, по завршетку службе, окуша у професији спортског коментатора.

"Иља Владимирович, видим да сте ви талентована особа, осим техничког, имате и књижевни таленат. По завршетку службе у Оружаним снагама, могли бисте да будете коментатор на великим међународним и домаћим руским такмичењима. Ви то веома добро радите. Речник вам је прилично богат", рекао је Путин.

У видеу који је постао популаран на друштвеним мрежама чује се веома срчан Иљин говор, у којем се није либио и да опсује док је циљао непријатељске снаге. Када су снимци кружили на телевизијским каналима његове речи су биле прекривене познатим звучним сигналом "пип", који се користи када су псовке у питању.

"Ми један без другог не можемо да радимо", рекао је један од награђених војника, говорећи о борбеном задатку коју је посада тенка урадила уз помоћ оператера дрона и руске артиљерије.

Како се касније испоставило, на бојном пољу су била два тенка и шест оклопних возила Оружаних снага Украјине, међутим, упркос бројчаној надмоћи, непријатељ је поражен, а име "аљоша" је убрзо постало синоним за моћан руски тенк.

Члановима 127. моторизоване дивизије 5. комбиноване армије Оружаних снага Русије су почетком августа уручене државне награде за јунаштво, а руски министар одбране Сергеј Шојгу им је уручио звање "Хероји Русије".

Тенкистима је медаље уручио председник Русије лично, 23. августа у Курску на прослави 80. годишњице Курске битке.

Локација није нимало случајна, рекао је Путин на састанку са херојима, с обзиром да је у Курску вођена највећа тенковка битка у Другом светском рату у којој је совјетска војска победила нацистичку.

image