Русија

"Раптли": До сада необјављени снимци Курске битке из Руске државне архиве (ВИДЕО)

У Бици код Курска учествовало је готово два милиона људи, а означила је једну од прекретница Другог светског рата, којом је утрт пут за победоносне совјетске офанзиве

Битка код Курска представља једну од највећих совјетских победа током Другог светског рата и сматра се за "највећу тенковску битку у историји", која је утрла пут за велике совјетске офанзиве од 1944. до 1945. године, у којима је коначно поражена нацистичка Немачка.

Била је то уједно и последња велика немачка офанзива на Источном фронту. Одвијала се под кодним називом "Цитадела", што је требало да означи одсудну одбрану "европске тврђаве" од "азијатских хорди", али је завршена катастрофалним немачким поразом.

Као резултат совјетске контраофанзиве, према плану "Кутузов", такозвана орелска групација немачких трупа је поражена и ликвидиран је орелски стратешки мостобран. У ствари, била је то једна од прекретница Другог светског рата, која је завршена Битком на Дњепру и операцијом "Багратион".

У Бици код Курска је, са обе стране, учествовало готово два милиона људи, шест хиљада тенкова и четири хиљаде авиона. Црвена армије имала је одређену бројчану предност. Битка је трајала тачно 50 дана: од 5. јула до 23. августа 1943.

"Раптли" је објавио до сада необјављене архивске снимке из Курске битке, које су добили од Руске државне архиве филмова и фото-докумената. Снимци приказују борбу асова Црвене армије против немачког Луфтвафеа. Снимци су настали у јулу и августу 1943, а приказују дејства совјетских авиона током саме битке.

На снимцима се могу видети авиони Црвене армије како полећу, лете и бацају бомбе током ваздушних операција, као и експлозије, оштећени возови и мостови, који су се користили за снабдевање снага нацистичке Немачке, и уништени немачки авиони.

Током битке, Луфтвафе и совјетске војне ваздухопловне снаге су се сукобиле у неким од до тада највећих ваздушних операција. Немци су против совјетских тенкова користили авионе "фоке-вулф 190" у ваздуху и авионе "јункерс 87", познатије под надимком "штука", за дејства против совјетских тенкова. Црвена армија се супротставила новим авионима "јак-9" и "иљушин ИЛ-2", изводећи на стотине налета сваког дана.

Према совјетским подацима, од 5. јула до 5. септембра 1943. године ликвидирано је око 420.000 нацистичких војника. Совјети су на крају добили битку код Курска, Немачка није успела да пробије утврђења Црвене армије.

Овај архивски снимак објављен је у оквиру пројекта "100 кључних догађаја у Русији у 20. и 21. веку" са Руским државним архивом документарног филма и фотографија.

image