Русија

У украјинском гранатирању Доњецка, повређено шест особа, међу њима четворо деце

Ситуација на линији фронта је и даље прилично напета, руска војска је побољшала свој положај у краснолиманском и марјинском правцу, рекао је лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин
У украјинском гранатирању Доњецка, повређено шест особа, међу њима четворо децеwww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita/news.ru

Оружане снаге Украјине гранатирале су Доњецк и Горловку, шест особа је повређено, док је око 2.000 стамбених зграда и 5.000 приватних кућа оштећено у тој области од 2022. године, саопштио је лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин за канал "Русија 24".

"Као последица украјинског гранатирања, данас је у Доњецку и Горловки повређено шест особа, од којих су четворо деца. У Кујбишевском округу главног града региона, троје тинејџера рођених 2009, 2010. и 2013. године задобило је ране од гелера и шок гранате. Рањенима се пружа неопходна медицинска помоћ", казао је Пушилин.

Он је додао да је забележено 45 напада на територију ДНР и да је испаљено 149 комада муниције из ракетне артиљерије калибра 122 милиметра, цевне артиљерије калибра 152 и 155 милиметара, укључујући и касетну бојеву главу.

Према његовим речима, оштећено је 12 стамбених зграда и три цивилна инфраструктурна објекта у Кијевском, Кујбишевском округу Доњецка и Централном градском округу Горловка.

Руска војска побољшала позиције у правцу Красног Лимана и Марјинке

Ситуација на линији фронта је и даље прилично напета, руска војска је побољшала свој положај у краснолиманском и марјинском правцу, истакао је Пушилин.

Према његовим речима, борбе се настављају у јужнодоњецком правцу, у пограничним областима ДНР и у Запорошкој области, на подручју насеља Урожајно, Старомајорско и Пријутно.

Пушилин је нагласио да противник трпи огромне губитке и да није успео да постигне резултате.

"Наши одреди предузимају мере исцрпљивања, како би противник трпео губитке, како у људству, тако и у техници", навео је Пушилин и додао да у марјинском правцу нема суштинских промена, док су у правцу Авдејевке руски војници успели да побољшају позиције.

Он је додао да украјинска страна показује неспособност да преговара чак и о размени заробљеника.

"Имамо посла са противником који није способан да преговара ни о тако осетљивим темама као што је размена заробљеника. Овде се преговарачки процес за размену заробљеника одвија у веома тешким условима", навео је.

Према последњим подацима, најмање 270 руских војника из ДНР се налази у украјинском заробљеништву, па се предузимају мере за њихов повратак у Русију.

image