Русија

Пушилин: Ускоро ослобађамо Марјинку, Чечени прискочили у помоћ

Главни задатак руске војске у доњецком правцу је да се непријатељ одбије од Доњецка у свим правцима, сматра лидер ДНР
Пушилин: Ускоро ослобађамо Марјинку, Чечени прискочили у помоћ© Tanjug/Roman Chop via AP

Ослобађање града Марјинке неће бити одложено с обзиром да су тамо пребачене додатне чеченске јединце, наговестио је лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин у интервјуу за "РИА Новости".

"Већ сам говорио да се датум ослобођења ближи, чинило ми се да смо близу тога, након што смо ослободили више од половине града. Али суочавамо се са озбиљно утврђеним подручјем", објаснио је.

Непријатељ у том граду, не штеди снагу, и непрестано пребацује резерве, али не у таквим размерама како је то било у Бахмуту (Артјомовск), објаснио је Пушилин.

"Ослобођење овог града које се налази на територији ДНР се јесте одужило, али, с обзиром на то да су сада тамо распоређене додатне чеченске јединице које имају много искуства и мотивације, ослобођење Марјинке неће дуго трајати", нагласио је он.

Руске снаге треба да се крећу даље и ослобађају нова насеља, казао је и додао да је главни задатак да се непријатељ одбије од Доњецка у свим правцима.

"Када ослободимо Марјинку и одбијемо непријатеља, нећемо потпуно спречити, али ћемо макар отежати непријатељу да гађа Петровски и Кривороговски округ. То нам је важно", закључио је Пушилин.

Марјинка је предграђе Доњецка, удаљено километар од Петровског округа. У граду се налазе стратешки значајни положаји Оружаних снага Украјине јер одатле непријатељска артиљерија редовно гађа Доњецк.

Угаљ из ДНР у Европи и Азији

Чак и са скраћеним капацитетом вађења, угаљ из ДНР се преко логистичких ланца шаље и снабдева и европске и азијске земље, рекао је Пушилин.

Највећи део угља се сагорева у термоелектранама у региону, додао је.

"Осталим, чак и узимајући у обзир притисак санкција, преко наших логистичких ланаца, који су изграђени и функционишу од 2014. године, снабдевамо и европске и азијске земље", додао је он.

Република може да произведе и прода много више угља и намерава да то учини чак и у околностима у којима се налази, објаснио је.

Индустријски развој Доњецког угљеног басена почео је 1722. године, цар Петар Први је издао указ "О потрази за угљем и рудама на Дону и у Вороњешкој губернији". Стручњаци сматрају да резерве угља на територији Ростовске области, ДНР и ЛНР омогућавају да се извуче око милијарду тона годишње, али су за повећање обима потребне велике инвестиције и рестаурација рудника.

image