Русија

Руска војска напредује у правцу Купјанска: Одбијено шест украјинских напада, уништена три "бредлија"

Губици украјинских снага износе 365 војника, три борбена возила пешадије "бредли", два оклопна транспортера, 32 аутомобила, самоходно артиљеријско оруђе "краб" и две хаубице Д-20 и Д-3
Руска војска напредује у правцу Купјанска: Одбијено шест украјинских напада, уништена три "бредлија"www.globallookpress.com © AlphaSpecnaz/Twitter.com

Руске снаге одбиле су шест напада јуришних група Оружаних снага Украјине у доњенцком правцу у Авдејевки, Андрејевки, Богдановки и Мајорску, саопштило је руско Министарство одбране, нагласивши да су снаге Руске Федерације побољшале положаје дуж линије фронта у купјанском правцу.

"Украјинске снаге изгубиле су 365 војника, три борбена возила пешадије 'бредли', два оклопна транспортера, 32 аутомобила, самоходно артиљеријско оруђе 'краб' и две хаубице Д-20 и Д-30", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су руске снаге на купјанском правцу одбиле пет противнапада и да губици непријатеља у протекла 24 часа износе до 50 војника, да је уништено артиљеријско оруђе "краб", као и две хаубице Д-20.

У Запорошкој области код Вербовог, Оружане снаге Русије одбиле су пет напада украјинских јуришних јединица, док су код Орехова у истој области руске снаге уништиле складиште муниције 47. украјинске механизоване бригаде.

"У запорошком правцу руске снаге су током претходног дана елиминисале 85 украјинских војника, артиљеријски систем М777 и ракетни систем 'вампир'", додаје се.

Осим тога, код Угљедара и Селидова у ДНР руске снаге су у протекла 24 часа уништиле контролни пункт бригаде и логор за припрему украјинских војника, а у Херсонском правцу руске снаге су у протекла 24 часа убиле или раниле до 20 украјинских војника и уништиле два аутомобила, две хаубице Д-30, као и складиште муниције 121. бригаде територијалне одбране.

"Код Червоне Диброве у ЛНР руске снаге одбиле су два напада јуришних група 67. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине. У краснолиманском правцу, украјинске снаге изгубиле су до 55 војника, три оклопна возила и хаубице 'мста Б' и Д-30. Код Угљедара руске снаге уништиле су два складишта муниције 72. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине", наводи се.

Такође, у јужнодоњецком правцу Оружане снаге Украјине изгубиле су до 100 војника, као и две хаубице "мста Б" и артиљеријско оруђе М119.

Министарство је навело да су руски ПВО системи пресрели две ракете ХИМАРС, две навођене авионске бомбе "ЈДАМ" и две противрадарске ракете "ХАРМ". Код Славјанска у ДНР уништен је украјински ракетни систем С-200.

"Од почетка Специјалне војне операције уништено је укупно: 466 авиона, 247 хеликоптера, 6.266 беспилотних летелица, 434 противваздушна ракетна система, 11.578 тенкова и других оклопних борбених возила, 1.147 борбених возила за ракетне системе, 6.145 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 12.570 јединица специјалних војних возила", закључили су у министарству.

image