Русија

Извештај са терена: Руска војска спремна за напад, али активна одбрана тренутно исплативија

Захваљујући тактици за коју се определила команда, руска војска уништава велики број непријатељских снага, рекао је Јан Гагин
Извештај са терена: Руска војска спремна за напад, али активна одбрана тренутно исплативија© Tanjug/ AP Photo/Libkos

Руска армија је одавно спремна за прави напад у Доњецкој Народној Републици, али је активна одбрана сада исплативија, рекао је саветник вршиоца дужности шефа региона Јан Гагин за "РИА Новости".

Захваљујући тактици за коју се определила команда, руска војска уништава велики број непријатељских снага, објаснио је саветник Дениса Пушилина.

"Наше Оружане снаге су одавно спремне за пуноправну офанзиву, али сада смо у активној одбрани само зато што нам је то тренутно корисније. Приликом одбране смртност војника је један према пет", објаснио је Гагин.

Ако се узме у обзир руска вишеслојна линија одбране, њена снага и средства, обученост и спремност руских војника, јасно је да је Русија спремна и за напад и за одбрану, рекао је.

"За сада обављамо свој задатак онако како је дефинисан. Када добијемо наређење, идемо напред", рекао је Гагин.

Украјинци се, према његовим речима, боре како би оправдали средства која добијају са Запада, док се Руси боре против нациста како би што пре ослободили земљу од терора.

Украјинске снаге су почеле дугонајављивану контраофанзиву 4. јуна на јужно-доњецком, артјомовском и запорошком правцу. Команда Оружаних снага Украјине је борбе укључила војнике које су обучавали НАТО стручњаци као и оружје западне производње.

Међутим, како је нагласио руски председник Владимир Путин, украјинске трупе не остварују резултат, а западни налогодавци су "очигледно разочарани" током "контраофанзиве".

Кијеву, према његовим речима, не помажу ни колосални ресурси западног наоружања које је предато Украјини – тенкови, артиљерија, оклопна возила, пројектили, као ни на хиљаде страних плаћеника и саветника, који би требало да помогну у пробијању наше линије одбране.

image