Русија

Кремљ потврдио: Састанак Путина и Ердогана 4. септембра у Сочију

Очекује се да ће турски председник предложити обнављање мировних преговора о Украјини, а биће речи и о обнављању Споразума о житу
Кремљ потврдио: Састанак Путина и Ердогана 4. септембра у СочијуGetty © Photo by Ramil Sitdikov/Host Photo Agency via Getty Images

Руски председник Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган састаће се у понедељак 4. септембра у Сочију, потврдио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Састанак ће бити организован у подне, додао је Песков.

Турски медији су раније јављали да ће се састанак руског и турског лидера десити пре самита Групе 20 у Индији.

Турски председник намерава да, током планираних разговора са руским колегом, предложи обнављање мировних преговора о Украјини како би се постигао превремени прекид ватре, рекао је раније извор у администрацији турског лидера, преносе "РИА Новости".

"Турски председник ће понудити своје посредовање у решавању сукоба, истичући да у рату нема победника, а да у мировним преговорима нема губитника", рекао је извор.

Анкара се, према његовим речима, залаже за прекид ватре и почетак преговора, а Ердоган је "једини светски лидер" који ужива "искрено поверење" Путина и Зеленског. Одржава контакт са обојицом и "чини све да у региону завлада мир", додао је.

Биће речи о Споразуму о житу, пре свега због безбедности у Црном мору, која је угрожена, након што је Русија напустила споразум, пренеле су турске новине "Сабах".

Између Москве и Анкаре није дошло до захлађења односа, државе настављају активну сарадњу, настављају се преговори о Споразуму о житу, рекао је раније главни саветник Ердогана, преноси ТАСС. 

Састанку лидера претходио је састанак шефова дипломатија Русије и Турске, Сергеја Лаврова и Хакана Фидана који је организован јуче у Москви. 

Лавров је том приликом истакао да је Русија спремна да обнови Споразум о житу онда када Запад са речи пређе на дела и испуни захтеве Руске Федерације из тог споразума.

"Чим свака ставка садржана у Меморандуму Русија-Ун буде испуњена, вратићемо се нашем испуњавању дела споразума", прецизирао је Лавров.

Током састанка са колегом Фиданом било је речи и о ситуацији у Украјини, казао је Лавров и нагласио да је турској страни објашњено због чега је "ултимативна 'формула мира' украјинског председника Владимира Зеленског неостварива".

Кремљ: Западни објекти за производњу оружја у Украјини биће мета руске војске

Евентуална појава западних објеката за производњу оружја у Украјини неће смањити напетост нити ће решити сукоб, нагласио је Песков упитан да прокоментарише информацију да се у Украјини појавило представништво Велике Британије чији ће крајњи циљ бити производња оружја.

Истакао је да одлука Велике Британије не може принципијелно да промени ситуацију и не може да утиче на успешно извршење и крај СВО.

"На све објекте за производњу оружја, посебно у случају ако се оно користи против Русије, руска војска ће умерити посебну пажњу", нагласио је Песков.

Раније се председник Украјине Владимир Зеленски састао у Кијеву са генералним директором највеће британске корпорације за одбрамбени сектор "БАЕ Системс" Чарлсом Вудбурном и најавио да ће компанија почети да ради у Украјини.

image