Русија

Лавров: Обновићемо Споразум о житу када Запад са речи пређе на дела

Састанак министра спољних послова Русије са турским колегом у Москви претходи будућем сусрету руског председника Владимира Путина и лидера Турске Реџепа Тајипа Ердогана
Лавров: Обновићемо Споразум о житу када Запад са речи пређе на делаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Русија је спремна да обнови Споразум о житу онда када Запад са речи пређе на дела и спроведе део споразума који се односи на меморандум Русија-УН, тј. када испуни захтеве Руске Федерације из тог споразума, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за медије у Москви, после састанка са турским колегом Хаканом Фиданом.

Руска страна је током састанка, пренела турској страни свој став и објаснила шта на Западу треба да се уради како би се Русија вратила Црноморској иницијативи, казао је шеф руске дипломатије.

"Чим свака ставка садржана у Меморандуму Русија-Ун буде испуњена, вратићемо се испуњавању дела споразума", прецизирао је Лавров.

Руски министар спољних послова је подсетио на његов недавни састанак са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом који је руској страни представио одређене нове инцијативе, и додао: "Али смо му искрено, као и турским колегама, рекли да ту нема никакве гаранције".

"То су само обећања да ће се трудити више, али решење проблема који стоји на путу извоза руске хране се не назире", објаснио је Лавров.

"Запад не жели да изађе у сусрет. За сада се све своди само на обећања. Кад чујемо гаранције са конкретним резултатима, нека то буде и сутра, у потпуности ћемо обновити споразум", казао је Лавров.

Према његовим речима, захваљујући западним медијима, након истека Споразума о житу, вештачки је створена прича о кризи глади у свету.

"Статистика указује да нема никакве кризе око хране у свету, нема скока цена, оне се природно крећу, али остају на нивоу који није изнад цена забележених 2021. године", објаснио је Лавров.

Подсетио је на обећање руског лидера Владимира Путина да ће Русија бесплатно послати 25.000 до 50.000 тона жита у шест афричких земаља, како би компензовала део житарица које су, уместо у најсиромашније земље, завршиле у европским лукама јер Запад није поштовао свој део споразума.

Током састанка са колегом Фиданом било је речи и о ситуацији у Украјини, казао је Лавров и нагласио да је турској страни објашњено због чега је "ултимативна 'формула мира' украјинског председника Владимира Зеленског неостварива".

Лавров се данас у Москви састао са турским колегом а током састанка су разговарали и о будућем сусрету руског председника Владимира Путина и турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана. Међутим, шеф руске дипломатије није открио детаље предстојећег састанка двојице председника.

"Што се тиче тема састанка Путина и Ердогана, то је председнички посао и њихова ствар. Није на нама да нагађамо", казао је Лавров на конференцији.

Према прелиминарним информацијама, Ердоган и Путин ће се састати 4. септембра у Сочију, објавиле су "Риа Новости".

image