Русија

Путин и Ердоган у Сочију: Завршен састанак са делегацијама, очекује се обраћање

У средишту пажње разговори о споразуму о житу, украјинска криза, стварање гасног чворишта у Турској и прелазак на трговину у националним валутама
Путин и Ердоган у Сочију: Завршен састанак са делегацијама, очекује се обраћање© Сергей Гунеев / РИА Новости

У Сочију је после нешто од једног и по сата завршен састанак председника Русије и Турске Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана са делегацијама.

На почетку састанка Путин је казао да се нада да ће ускоро бити завршени преговори о стварању гасног чворишта како би ситуација у енергетском сектору постала стабилнија.

Говорећи о сарадњи Русије и Турске у енергетском сектору, Путин је казао да су постигнути споразуми између главних снабдевача и потрошача са обе стране и осврнуо се осврнуо и на изградњу нуклеарне електране "Акују" у Турској, рекавши да све иде по плану, те да ће следеће године бити пуштен у рад први блок.

Двојица лидера су показаи спремност за трговину у националним валутама. 

Такође је додао да се током данашњег састанка неће заобићи ни питања повезана са украјинском кризом. Путин је такође казао да је Русија отворена за преговоре о прехрамбеном споразуму.

У својеврсној најави разговора двојице председника, турски лист "Сабах" напоменуо је како "цео свет данас с пажњом ишчекује састанак лидера Русије и Турске у Сочију, надајући се да ће Споразум о житу бити обновљен, да ће украјинска криза утихнути и да ће двојица лидера пронаћи решење за горућа питања регионалне и међународне агенде".

Састанак двојице председника започео је одмах након што је Ердоганов авион долетео у Сочи.

Пратите сусрет Путина и Ердогана у нашем блогу, из минута у минут .

  • 4. сеп 2023 • 14:39

    14:39

    Песков: Никакви документи неће бити потписани

    Преговори лидера Русије и Турске су били веома конструктивни, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков за "РИА Новости".

    Међутим, никакви документи неће бити потписани као резултат преговора, додао је.

    "Министри и руководиоци раних група су иступили са детаљним извештајима, размењене су информације и усаглашени су ставови и мишљења о актуелним питањима. Сада следи састанак у четири ока, који неће бити ништа мање садржајан", рекао је Песков за кана "Русија".

  • 14:30

    Конференција за медије почиње ускоро

    Ускоро почиње конференција за медије. Новинари су спремни и чекају.

  • 13:58

    Састанку присуствовали руски и турски министри одбране и спољних послова

    Састанку у ширем кругу је присуствовао руски министар одбране Сергеј Шојгу, министар спољних послова Сергеј Лавров, заменик премијера Александар Новак и портпарол Кремља Дмитриј Песков.

    У сали су виђени и помоћници руског председника Максим Орешкин и Јуриј Ушаков, министар пољопривреде Дмитриј Патрушев, генерални директор државне корпорације за нуклеарну енергију "Росатом" Алексеј Лихачов.

    Гости са турске стране били су министар спољних послова Хакан Фидан и министар одбране Јашар Гулер.

  • 13:51

    Завршен састанак са делегацијама

    Преговори Путина и Ердогана уз учешће делегација Русије и Турске управо су завршени, преносе "РИА Новости".

    Разговор је трајао отприлике сат и по времена.

  • 13:33

    Сала у којој ће Путин и Ердоган одржати конференцију

    Репортер канала "Русија" се јавио из Сочија и снимио салу у којој ће лидери одржати конференцију за медије.

    У току је састанак лидера у присуству делегација Русије и Турске, након чега ће се преговори наставити за радним ручком.

    После тога ће лидери иступити са својим изјавама, а онда ће присутни новинари моћи да поставе питања.

  • 13:16

    Извиђачка авијација НАТО вреба изнад Црног мора

    Изнад Црног мора је присутна снажна активност извиђачких ефектива НАТО, пре свега беспилотне летелице стратешке намене АрКју-4 Глобал хок (RQ-4 Global Hawk), чије је кодно име форте10, а која се користи за обављање шпијунских задатака, пише турска агенција Анадолу.

    Примећена је и летелица Бомбардер челенџер 650 артемис (Bombardier Challenger 650 ARTEMIS) са кодним именом ЦЛ650, која је иначе специјализована за радарско осматрање и детекцију противничких радара, додаје агенција.

    И руски медији су, ослањајући се на информације са "ФлајтРадара24", пренели да је дан раније изнад Црног мора дежурао амерички шпијунски авион.

    Према информација са радара, јуче је изнад Црног мора дежурао авион Локхед ЕП-3Е (Lockheed EP-3E Aries II) познатији као ТИ32, који је стандардни електронски обавештајни авион дугог домета америчке морнарице, опремљен електронским системом за детекцију.

    Поред тога, ка извиђачком месту летео је авион Боинг Е-31 сентри (Boeing E-3A Sentry) са кодним именом НАТО11, који је започео лет изнад територије Румуније.

  • 13:09

    Путин: Има интересантних опција за сарадњу у сфери нуклеарне енергије

    Пројекат нуклеарне електране "Акуја" у Турској уз учешће Руске Федерације тече по плану, први блок биће пуштен у рад 2024. године, казао је Путин.

    Према његовим речима, постоји још "интересантних могућности за наставак сарадње Москве и Анкаре у сфери нуклеарне енергије".

    "Изградња нуклеарне електране 'Акуја' се наставља. Турска је постала још једна чланица међународног клуба нуклеарних држава након испоруке прве партије руског нуклеарног горива", рекао је.

  • 13:06

    Молба Турске за додатне руске авионе за гашење пожара

    Турски председник Реџеп Тајип Ердоган замолио је на састанку са руским колегом Владимиром Путином да Москва обезбеди Анкари више авиона за гашење шумских пожара.

    "Овог лета, када су били пожари, помогли сте нам са два авиона која сте послали. Ако бисмо могли да повећамо тај број, то би било много корисније јер смо лети стално изложени овој претњи", нагласио је Ердоган.

    Он је истакао да у своје и у име нових чланова свог кабинета жели да се још једном захвали руском председнику, истичући да се нада да ће имати добар састанак.

  • 12:44

    Путин: Русија и Турска постигле договоре о енергетским питањима

    У енергетском сектору за Русију и Турску постигнути су договори између главних добављача и потрошача са обе стране, подсетио је Путин.

    "У енергетском сектору се крећемо веома самопоуздано. Надам се да ће тако бити", рекао је.

    Москва и Анкара су задржале позитиван тренд трговинског промета у првој половини године такође, који, додуше, није јак као прошле године, истакао је лидер Русије.

    "Скрећем вам пажњу да је прошле године наш трговински промет повећан за више од осам одсто – за 8,6 одсто", прецизирао је председник Руске Федерације.

  • 12:42

    Турски председник о важности трговине у националним валутама и изградњи гасног чворишта

    Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган истакао је у разговору са руским председником Владимиром Путином да је у билатералној трговини важно прећи на националне валуте. 

    Ердоган је додао да је изградња гасног чворишта у Турској веома важна за ову земљу.

    Додао је да постоји значајна сарадња две земље по питању гаса и да се нада њеном даљем развоју.

image