Русија

Путин: Прва нуклеарна електрана у Турској најважнији пројекат Анкаре и Москве

Турска се од данас придружује земљама које производе нуклеарну енергију, а Русија ће дати све од себе да задовољи њене потребе и за природним гасом, истакао је руски председник
Путин: Прва нуклеарна електрана у Турској најважнији пројекат Анкаре и Москве© kremlin.ru/

Отварање прве нуклеарне електране у Турској је најважнији пројекат Анкаре и Москве који јача њихове економске и партнерске везе, рекао је председник Русије Владимир Путин током свечане церемоније поводом испоруке руског нуклеарног горива првој турској нуклеарној електрани "Акују".

"Овај пројекат доноси обострану економску корист, јача партнерство између наших држава и притом обухвата интересе и једне и друге државе", рекао је Путин.

Турска се од данас придружује земљама које производе нуклеарну енергију, истакао је он и додао да је Русија увек спремна да пружи руку пријатељства Турској, објаснивши притом да покретање нове нуклеарке неће значити престанак испоруке природног гаса Анкари.

"Русија је спремна да подмири све потребе за природним гасом, правимо чвориште у Турској, преко којег ћемо га продавати трећим земљама", казао је руски председник, додавши да се планира повећање испоруке гаса трећим земљама кроз гасно чвориште које се прави у Турској.

"Одлучни смо да интензивирамо сарадњу у испоруци гаса трећим земљама, то је циљ предлога да се у Турској створи регионално гасно чвориште за снабдевање заинтересованих страних купаца природним гасом по тржишним ценама", рекао је шеф руске државе.

У руско-турским односима није било пројеката попут нуклеарне електране Акују, приметио је руски председник.

"У 2022. години наш трговински промет је премашио 62 милијарде долара, повећаћемо га и подстаћи заједнички рад на нашим тржиштима", о чему је, према речима руског председника било речи и током телефонског разговора са Ердоганом.

"Договорили смо се о наставку сарадње у економији и трговини", рекао је Путин сигуран да, да Турска нема председника Ердогана, данас не би било речи о оваквим успесима.

Председник Турске појаснио је да ће сви блокови електране бити пуштени у рад до 2028. године, што ће обезбедити 10 одсто потрошње електричне енергије у земљи. До тада, блокови електране ће се постепено пуштати у рад.

Ердоган је, такође, нагласио да се овим пројектом Турска придружује клубу земаља са нуклеарном енергијом, иако се то дешава са закашњењем од 60 година. 

"Европска комисија је признала нуклеарну енергију као 'зелену енергију'. Наша земља ће се, макар и са закашњењем од 0 година, придружити клубу светских нуклеарних сила", изјавио је он.

Осим тога, председник Турске је истакао да ће нуклеарна енергија уштедети Анкари 1,5 милијарди долара годишње на увозу гаса, што ће имати позитиван утицај и на повећање националног дохотка.

Владимир Путин, заједно са председником Републике Турске, данас је учествовао у церемонији испоруке руског нуклеарног горива путем видео-конференције.

Церемонији су присуствовали и генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси, генерални директор Државне корпорације за атомску енергију "Росатом" Алексеј Лихачов и министар енергетике и природних ресурса Турске Фатих Донмез.

Изградњу станице спроводи "Росатом" на основу међувладиног споразума потписаног 2010. године. Планирано је да се у рад пусте четири блока укупне снаге 4.800 мегавата.

image