Русија

Преседан у антируским санкцијама: Суд правде ЕУ скинуо руског бизнисмена са листе санкционисаних

Европска унија је приликом увођења санкција приметила да је 24. фебруара 2022, на дан када је Москва започела Специјалну војну операцију у Украјини, Шуљгин био међу бројним руским бизнисменима који су се састали са председником Владимиром Путином у Кремљу
Преседан у антируским санкцијама: Суд правде ЕУ скинуо руског бизнисмена са листе санкционисанихwww.globallookpress.com © H.-D. Falkenstein/imageBROKER.com

Суд правде Европске уније донео је одлуку о укидању санкција руском бизнисмену Александру Шуљгину, што представља преседан откако је Запад кренуо да уводи серију антируских санкција као одговор на почетак руске Специјалне војне операције у Украјини фебруара прошле године.

Ово је први пут да су санкције ЕУ укинуте судском пресудом у случају који је у вези са неким руским бизнисменом. Раније су се такве одлуке доносиле само санкционисане сроднике.

Александар Шуљгин, бивши шеф руске фирме за е-трговину "Озон", нашао се на црној листи ЕУ у априлу 2022. године.

"Дејство одлуке 2023/572 остаје у Шуљгиновом случају до истека рока за подношење жалбе или док се иста не одбије", навео је суд и додао да се "остатак жалбе одбацује."

ЕУ је санкционисала Шуљгина као "водећег (руског) бизнисмена" и генералног директора компаније "укључене у економске секторе који обезбеђују значајан извор прихода" за руску владу.

Блок је такође приликом увођења санкција приметио да је 24. фебруара, на дан када је Москва започела Специјалну војну операцију у Украјини, Шуљгин био међу бројним руским бизнисменима који су се састали са председником Владимиром Путином у Кремљу.

Три дана након увођења санкција, међутим, Шуљгин је поднео оставку на место директора "Озона", као и на место управног одбора компаније. Од тада покушава да правно оспори тврдњу да се може описати као "водећи бизнисмен."

Према мишљењу стручњака, чињеница да је Шуљгин напустио "Озон" се показала пресудном у одлуци Суда правде ЕУ да укине ограничења.

Случај ће представљати преседан у вези са бројним санкцијама ЕУ које погађају руске грађане, рекао је за "РБК" Јуриј Шумилов, партнер бриселске адвокатске фирме "Акис".

ЕУ је санкционисала близу 1.800 појединаца и ентитета као део своје антируске политике и недавно је циљала на оне који су нејасно дефинисани као "водећи" пословни људи, заједно са њиховим породицама и пријатељима.

image