Економија

Банка Канаде: Земље које не уведу санкције Русији ће имати користи од тога

Истраживачи су посматрали последице три врсте санкција - забране извоза и увоза, ограничења финансијског тржишта и енергетског ембарга
Банка Канаде: Земље које не уведу санкције Русији ће имати користи од тогаGetty © Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Државе могу имати користи од одбијања да подрже санкције Запада против Русије, тврде аналитичари "Банке Канаде" у недавном истраживању. 

У публикацији објављеној прошле недеље под називом "Међународне економске санкције и ефекти на треће државе", стручњаци су упоредили утицај санкција на Русију, као и њихов ефекат на стране које су увеле санкције, попут САД, ЕУ и Британије, али и велике економије трећих земаља укључујући Кину, Индију и Турску.

Истраживачи су посматрали последице три врсте санкција: забране извоза и увоза, ограничења финансијског тржишта и енергетског ембарга.

Према пројекцијама аналитичара, иако ће санкције умањити економски замах Русије, њихов ефекат зависи од тога да ли ће се треће земље придружити западним државама у наметању ограничења.

Аналитичари су проценили да би се уз примену санкција Запада БДП Русије смањио за око четири одсто у поређењу са хипотетичком ситуацијом без ограничења. Међутим, како наводе, уколико би треће стране увеле сличне мере, БДП Русије опао би за девет одсто.

Такође су оценили да би увођење ограничења изазвало пад од 0,8 одсто у економијама земаља које су увеле санкције. Међутим, тај ефекат би се удвостручио уколико треће земље остану изван рата санкцијама.

С друге стране, очекује се да ће економије трећих земаља имати користи од избегавања санкција због "ефекта супституције", тврде истраживачи. Санкције Русији пружају им прилику да се укључе као алтернативни добављачи, као и да замене руске производе на тржиштима држава која су увеле санкције. Ово би на крају довело до процењеног раста БДП-а ових земаља од око 0,4 одсто.

Аналитичари које је анкетирала новинска агенција РБК наводе да студија наглашава важност економских веза Русије и њених главних трговинских партнера – Кине, Индије и Турске. 

Очекује се да ће руска економија расти за 2,5 одсто до краја 2023. године, предвидео је крајем августа министар финансија Антон Силуанов.

Западни експерти су такође Русији предвидели повољне економске изгледе, а "Светска банка", ММФ и "Барклис банка" недавно су побољшале прогнозе за руски БДП због појачане трговине и индустријске производње, као и прихода од енергената који су виши од очекиваних.

image