Русија

Путин: Хероји Донбаса из 2014. доследни наследници совјетских војника, победника над нацизмом ВИДЕО

Русија је доследна својој историји, несаломива у својим духовним традицијама, верна завету и сећању предака, истиче лидер земље поводом осамдесетогодишњице ослобођења Донбаса од нацистичких окупатора

Пример совјетских војника из Другог светског рата, који су извојевали победу над нацизмом, водио је борце за ослобођење Донбаса пре девет година и улио им храброст и снагу у савременој борби против истог непријатеља, указује председник Русије Владимир Путин у обраћању поводом данашњег празника.

Осми септембар 1943. годинe je важан и значајан датум у историји Руске Федерације, то је дана када је пре 80 година ослобођен и од нациста и очишћен легендарни непокорни Донбас - упориште руских земљорадника, ратника, богата и дарежљива земља, истиче Путин.

Ресурси Донбаса су за непријатеља имали колосални значај, подсећа и указује да је један од циљева напада Немачке на Совјетски Савез био да завлада овим територијама. Нацисти су радили све да сачувају за себе доњецку степу и натерају људе да раде у корист ратне машинерије Трећег рајха, подсећа он.

"Али на окупираним територијама дочекала их је неукротива народна побуна чији интензитет није слабио скоро 700 дана. Док је сурова и цинична звер харала Донбасом мучено је и убијено око 100.000 партизана, цивила и деце", наглашава лидер Русије.

Непријатељ је на кључним позицијама на граници подигао моћна утврђења, на обалама Севреског Донца изградио је мноштво бункера и поставио километре минских поља, описује Путин нацистичку линију и додаје да је било незамисливо тешко сломити је.

"Али борци Црвене Армије су испунили тај задатак, направили су подвиг изван људских могућности. Прошли су херојски и пожртвовани пут и тако извојевали тријумф совјетских трупа у Курској бици", наглашава Путин.

Посебна страница историје је тешки и пожртвован јуриш код Савур-Могила, стратешки важног врха који су Немци претворили у неприступачну тврђаву.

"Али није на свету било силе која би могла да заустави наше борце", наглашава Путин и подсећа да се ова стратешки важна локација након дугих борби покорила совјетском војнику. "Покорила се онима који су се до смрти борили за истину, правду, слободу и будућност наше отаџбине", истиче председник.

Меморијал Савур-Могила, који је уништен 2014. године, данас је потпуно обновљен, додаје председник. Са ликовима совјетских војника, по заслузи су овековечени подвизи њихових херојских, славних потомака, нових хероја Донаса, истиче председник.

"Сигуран сам да је пре девет година на тим нама светим границама пример војника Великог отаџбинског рата водио њихове потомке, борце за ослобођење Донбаса. Тај пример је умножио њихову храброст и спремност у новој борби са нацизмом. Дао је унуцима и праунуцима победоносну снагу да одбране своју земљу, културу, језик и наслеђе", истиче председник Русије.

То и јесте Русија, доследна својој историји, несаломива у својим духовним традицијама, верна завету и сећању предака, закључује Путин и честита становницима Доњецке Народне Републике и свим грађанима Русије осамдесетогодишњицу ослобођења Донбаса од нацистичких окупатора.

image