Русија

Медведев: Нацизам је близу, али неће проћи

Немогуће је погазити Русију, а са њом и руски свет, расцепити је или потчинити туђој вољи. Скарадне руке Запада биле су кратке и у најтежим временима за нас. Неће моћи, поручио је Медведев
Медведев: Нацизам је близу, али неће проћиGetty © Andrea Verdelli / Stringer

Ближи се крај године коју, на прагу нове ере, већ обележавају кардиналне промене у свему – од уређења глобалних центара моћи до свакодневног начина живота многих људи. Неизбежна трансформација чека већину међународних институција које су стваране током више деценија, рекао је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев у интервјуу "Наш народ, наша земља, наша истина“ за портал "рг.ру" где је говорио о резултатима текуће године.

"После много година, па чак и генерација, историчари ће, наравно, донети безвременску пресуду – шта се догодило у наше дане и до чега је дошло. Време ће пресудити. Стручњаци ће одувати прашину са дигиталних информација о догађајима из 2022. године", навео је Медведев.

Како је рекао, наш свет се заувек променио, а преостаје нам да схватимо куда се тренутно креће и каква будућност почиње данас, шта можемо очекивати и како поступити.

Прва ствар која је сада, према речима бившег председника Русије, неопходна свим нормалним људима, без обзира на њихово држављанство, је да задрже трезвен ум и јаку вољу, оштар вид и отворене очи, без подлегања ничијим лажним речима, иако су подле лажи испуниле све стране канале информисања под маском одбране "правих вредности демократије".

Како је Медведев навео, то се дешавало у изобиљу последњих деценија и довело до стварних, нимало илузорних трагедија и катастрофа - прошла година нам је све ово у потпуности доказала.

Закључак први: Нацизам је близу, али неће проћи

Од прошле зиме цео свет живи у знаку драматичних догађаја у Донбасу и око њега. Иако је трагедија почела много раније, цивилизовани свет је није примећивао, рекао је руски дипломата.

Већ десет месеци траје специјална војна операција, чије је циљеве првобитно изнео председник Владимир Путин - заштита руског становништва Донбаса, који је, након референдума који су тамо одржани, ушао у састав Русије.

"Други циљ је денацификација одвратног, готово фашистичког режима Украјине. Потпуна демилитаризација украјинске државе. Гаранције против агресије у будућности", подсетио је Медведев.

Према његовим речима, одлука о покретању специјалне војне операције у фебруару 2022. године је била тешка и изнуђена под притиском околности.

"Није се радило само о заштити братских република Донбаса, већ и о безбедности и суверенитету саме Русије. Да будем прецизнији - о њеном опстанку. Било је немогуће даље одлагати. То је постало очигледно већ крајем 2021. године, када је Северноатлантска алијанса одбила да да гаранције да Украјина неће ући у НАТО. А украјински наркомани су најавили жељу да оживе нуклеарни арсенал", рекао је  Медведев.

Према његовим речима, борбе у Донбасу нису само битке за насеља, чија су имена постала симбол отпора, патриотизма и храбрости руских војника и официра.

"Специјална операција је наставак наше дугогодишње бескомпромисне борбе против неофашизма и екстремног национализма у свим његовим облицима", рекао је Медведев, додајући да "непријатељ жели да ограничи развој Русије, а онда је подели на делове, то им је крајњи циљ". "То више и не крију, већ без оклевања, говоре да Русија мора бити уништена", упозорио је он.

Позвао је све људе здравог разума да извуку закључке на основу објективних чињеница.

Према његовим речима, најтужније је што су западне државе потпуно заборавиле лекције Другог светског рата, па је тако неонацизам нашао подршку чак и у земљама које су одбацивале Хитлерову идеологију.

"Уложићемо све напоре да остваримо све циљеве специјалне војне операције. И одвратни режим кијевских националиста је престао да постоји. Данас, осим нас, нико други не може да се носи са овом мисијом", рекао је Медведев.

Закључак други: Илузијама је крај

Према речима Медведева, протекла година је заиста била прекретница, разбијене су и последње илузије о савременом западном свету.

"Сада је потпуно јасно да у односу независних и суверених држава према англосаксонском свету у садашњој конфигурацији не може бити говора о поверењу, не може се уздати у здрав разум партнера, њихову оданост својој речи. Немамо никог на Западу са ким бисмо могли да разговарамо и преговарамо, мада, нема ни потребе. Остаје само питање: да ли ови људи себе озбиљно сматрају светским лидерима, сањају да другима диктирају своју вољу? На основу чега, ако су се дискредитовали, потписали своју немоћ, лагали, заглибили у проблеме?", упитао је Медведев.

Подсетио је да је бивша канцеларка Немачке Ангела Меркел недавно признала да су споразуми из Минска потписани 2014. били само параван за праве намере Запада. Меркелова је јавно признала да је циљ био да се купи време да Украјина ојача и изгради војну моћ, што дозвољава закључак да су се они који су гарантовали мир начално припремали за крвави рат.

Медведев је навео, да је у то време Русија имала поверења у западне партнере, и да није очекивала директну издају и отворен рад на уништавању њихове земље.

"Добро се сећам састанка Савета Русија-НАТО на највишем нивоу у Лисабону 2010. године, на коме сам учествовао као председник Руске Федерације. Чланице Алијансе су нас тада уверавале да не представљамо претњу једни другима и да смо спремни да заједно радимо на заједничкој безбедности евроатлантског простора. Међутим, ширење НАТО-а на исток и припреме за рат са Русијом, нису престајале ни на минут. Бескрајни блатњави токови циничних лажи", подсетио је заменик председника Савета безбедности.

Како је навео, поверење у западне земље и њихове правне институције слаби са сваком новом акцијом Запада који, зарад политичких интереса, лако отписује темељна начела правних односа.

Алудирао је на неповредивост приватне својине и владавину међународног права, подсећајући на то да су западни политичари прекршили закон покушавајући да конфискују руску имовину "без суђења и истраге" – односно једноставно је украду.

"У наредним годинама, а можда и деценијама можете заборавити на нормалне односе са Западом. Ово није наш избор. Снаћи ћемо се без њих док тамо на власт не дође нова генерација разумних политичара. Будимо пажљиви и будни. Развијаћемо односе са остатком света који је, на срећу, веома широк и нормално се односи према нама", закључио је Медведев.

Закључак трећи: За русофобију потребни јаки лекови

Најмање осам претходних година, од Кримског пролећа, протекле су у знаку раста дивље, ирационалне русофобије у западном свету - још један акутни рецидив ове заразне болести на Западу догодио се управо последњих година, навео је заменик председника Савета безбедност Русије.

Према његовим речима, како непријатељ не би морао да одговара за своје очигледне пропусте који су настали као резултат пандемије коронавируса - пад глобалне економије, распад веза међу државама, логистичка криза и заоштравање друштвених проблема - требало је измислити главног непријатеља, уперити прст у њега.

"Након увођења нелегалних, апсолутно безобразних санкција нашој земљи не би требало да нас ишта ограничава у избору метода заштите", навео је Медведев.

Према његовим речима, кијевски режим очајнички настоји да забрани не само било какве контакте својих грађана и бизниса са Русијом већ и руски дух, руску културу, чак и ону која је са правом уврштена у баштину светске класичне књижевности.

Подсетио је на рушење споменика руским писцима и генералима у Украјини, на то да улице Пушкина добијају име "олоша" Бандере, да забрањују руски језик у школама и код куће, спаљују руске књиге.

"Како ми је познат овај сценарио - недостају само концентрациони логори и Кристална ноћ. Гогољ, Булгаков, Маљевич, Ахматова, Вернадски, па чак и Лесија Украјинка или Тарас Шевченко мора да се преврћу у гробовима", рекао је Медведев.

"Запад има циничну немедицинску амнезију, као и делимичан губитак слуха и вида", додао је.

"Шта да се очекује од појединих европских земаља, које су у једном тренутку изнедриле националсоцијализам и фашизам! Они су одговорни за оживљавање нацистичке идеологије. Очигледно да лекови не могу да излече болове због изгубљене величине у политичким класама ових земаља. И иако тамошње владајуће снаге себе називају левичарима или хришћанима, они су у ствари прави наследници Нацистичке партије и пре или касније ће одговарати за оне који су се хранили из својих руку", закључио је Медведев.

"Немогуће је погазити Русију, а са њом и руски свет, расцепити је или потчинити туђој вољи. Скарадне руке Запада биле су кратке и у најтежим временима за нас. Ни сада им неће проћи", поручио је.

Закључак четврти: Запад се сам утерао у кавез

Путин је недавно рекао да је свет ушао у период револуционарних трансформација, и да се сада формирају нови развојни центри који представљају већину светске заједнице.

Према речима Медведева то је директна последица системске кризе на Западу и у Сједињеним Америчким Државама.

Како је навео, проблем је шири од пуког успоравања темпа привредног раста и технолошког напретка јер долази до глобалног идеолошког и филозофског колапса западног погледа на свет, његовог модела светског поретка.

"Догађа се занимљива метаморфоза. У стара времена, термин 'гвоздена завеса' означавао је блокаду непожељних земаља или њихових удружења, које је на овај или онај начин требало изоловати од остатка глобалног друштва. Сада је очигледно да се западни свет постепено претвара у опкољену тврђаву чије улазе сам затвара. Самог себе затвара у кавез - док остатак света спокојно живи. Ту му је и место", рекао је Медведев.

У међувремену, светски економски систем тоне све дубље у понор неизвесности, у кризу невиђених размера.

Ватрене пароле грађана ЕУ о солидарности са Украјином неће загрејати кућу, неће напунити резервоар аутомобила, навео је руски дипломата и додао да паклене санкције, блокаде и друга ограничења на својим плећима износе они који сада морају да плаћају сумануте рачуне за комуналије или гориво, а не Русија.

"Преживљавајући кризу за кризом кривицом својих политичара који игноришу проблеме, грађани ЕУ никако да се запитају чему све ове муке? Зашто је, као и обично, само Америка на релативној добити?", приметио је Медведев.

Запад својим рукама руши темељне принципе тржишне економије без којих нема помена ни о каквом развоју или партнерству са било ким, рекао је и додао да су бескрајне забране и изузеци од општеприхваћених правила, посебно у области трговине нафтним дериватима, већ довеле до стварања џиновске "сиве зоне" на светском тржишту.

САД и даље покушавају да се претварају да је цео свет њихова колонија, да диктирају ропске услове, да се понашају без обзира на закон и морал, да пљачкају на сваком кораку, рекао је Медведев.

Како је навео, доказ томе је ситуација око "житног посла", који је обогатио велике америчке компаније, откупљујући пољопривредна земљишта у Украјини а да притом главни циљ није остварен – да се спречи гладовање у најсиромашнијим земљама.

"Још гори је случај у земљама у којима су САД настојале да успоставе наводно либералне и демократске поретке. Случај се увек завршава, ако не крвавим преокретима, онда дубоком системском кризом и падом у свим областима. Либија, Ирак, Сирија, Авганистан су најогорченије жртве америчког демократског мисионарства", подсетио је Медведев.

Према његовом мишљењу, најжешће ривалство између Запада и остатка света наставиће да расте.

"У будућности долази до постепене промене економских и енергетских структура у овим земљама. Биће и нове резервне валуте. Русија ће морати да заузме своје место у новом свету, ослањајући се на нова правила партнерства и сарадње са пријатељским државама", закључио је заменик председника Савета безбедности Русије.

Закључак пети: Неће бити апокалипсе, за сада

"Свет је опасан не зато што неки људи чине зло, већ зато што неки људи то виде и не раде ништа по том питању", цитирао је Медведев великог физичара Алеберта Ајнштајна.

"Научник и хуманиста и бриљантан аналитичар који је много пре Другог светског рата најавио његов почетак, међутим, нико га тада није чуо. Многи људи сада најављују Трећи светски рат и говоре о другом доласку нацизма у Европу. Али и та упозорења имају исти резултат", упозорио је Медведев.

Крајем претходне и почетком ове године ситуација је ескалирала до крајње границе и довела до глобалне катастрофе, рекао је Медведев.

Он се запитао да ли је Запад спреман да покрене пуноправни рат против Русије са све нуклеарним оружјем у рукама Кијева, и нагласио да лидери са Запада никако да дају искрен одговор на ово питање.

"Али питајте о томе становнике града Енергодара у близини Запорошке нуклеарне електране, који је погођен нишанском ватром, замало погодивши представнике Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) залуталим фрагментима. Гранатирање траје и данас", нагласио је руски дипломата.

Он је подсетио да је Русија, и пред овако озбиљних претњи, више пута нагласила да се не бори против украјинског народа, већ против нацистичког духакоји се настанио у Кијеву, који је преузео власт као резултат државног удара.

Закључак шести: Русија не преживљава, она се развија и побеђује

"Главни резултат на крају ове године су огромне промене које данас видимо у Русији, у нашој економији, и што је најважније - у главама огромног броја грађана", навео је Медведев.

Према његовим речима, сада много зависи од грађана Русије, њихове непоколебљивости и солидарности, патриотизам и уверење у победу, зрелост размишљања и чврстину духа.

"Ванземаљска токсична пена која се створила у руском друштву постепено нестаје. Нећу давати моралну оцену онима који су за себе изабрали нови 'филозофски брод', јер не знам мотиве сваког од њих. Бог им је судија. Наравно, то не важи за оне који у условима војног деловања желе да њихова земља и њена војска буду поражени. Они су издајице", рекао је Медведев.

Оно што је главно, како је навео, јесте да процес сазревања руског друштва иде стабилно.

"Гранате пуцају на линији фронта, а неко верује да то није његова ствар. Неки људи дежурају у центрима за смештај избеглица и помажу у обнови разрушених кућа, док други не примећују шта се дешава", додао је руски званичник.

Хиљаде руских држављана од првих дана специјалне војне операције добровољно је отишло у Донбас, навео је Медведев, и додао да стотине хиљада војника и официра сада херојски ослобађа нове територије у Русији од нациста.

Захвалио се волонтерима и њиховом несебичном раду и помоћи избеглим и расељеним лицима, породицама и деци мобилисаних. "Сви су они истински родољуби наше Отаџбине, наш понос и слава", рекао је руски дипломата.

"Ова година је променила нас саме. Натерала нас је да меримо своје мисли и осећања, да разликујемо неважно од стварно важног, и ценимо оно најважније – храброст, милосрђе, помоћ другима, познавање историје, традицију, поштење, истину и чисту савест", навео је Медведев.

Наши непријатељи нису успели да униште нашу привреду, нагласио је.

"Финансијски систем се постепено и успешно прилагођава раду под санкцијама. Ништа није успело да нас искључи и одсече од глобалне инфраструктуре. Држава је била у стању да држи девизно тржиште у равнотежи и минимизира ризике. Инфлација се држи у границама којима се може управљати – први шок је брзо спласнуо захваљујући јасним и професионалним акцијама кључних финансијских институција. Држава своје социјалне обавезе испуњава у потпуности. Плате и пензије су индексиране, исплаћене су све накнаде", објаснио је Медведев.

Повлачење страних компанија са тржишта иако су, како је навео, многе то учиниле невољно и под притиском својих влада, није срушило потрошачки сектор. Напротив, супституција увоза се успешно одвија, а већина предузећа није променила своје инвестиционе планове за следећу годину, рекао је Медведев.

Подсетио је да је руска одбрамбена индустрија за кратко време морала да повећа производњу савременог наоружања, и сада је у стању да да адекватан одговор на најозбиљније претње безбедности земље.

Посебну пажњу ове године захтевала су питања везана за велики прилив избеглица и интерно расељених лица са територија Донбаса и Украјине, рекао је руски званичник.

"Наш задатак није само да заштитимо нове територије унутар Руске Федерације, већ и да живот тамо учинимо просперитетним, сигурним и удобним. Тако је било 2014. године, када је Крим постао део Русије, заувек се вратио кући. За разлику од оних који сањају да га силом отерају у старе границе. Видимо како се овај регион Русије динамично развија", нагласио је руски дипломата.

Према његовом мишљењу, мото године је: "Ми своје људе не остављамо!"

"Уложићемо све напоре да живот у великој руској породици буде нормалан и просперитетан. Увек ћемо се залагати за права и слободе наших људи, језик и културу, веру и наду. То добро разумеју наши непријатељи који очајнички и безнадежно настављају да воде хибридни рат против нас, покушавајући да нас притисну и застраше", закључио је Медведев.

На крају је грађанима Русије честитао Нову годину поручивши да ће истина победити.

image