Русија

Путин: Сукоб у Украјини су испровоцирали непријатељи, развој Русије у нуклеарној сфери чудесан

То је учињено како би се ограничио развој Руске Федерације, нагласио је руски председник
Путин: Сукоб у Украјини су испровоцирали непријатељи, развој Русије у нуклеарној сфери чудесан© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Конфликт у Украјини су испровоцирали они који нам не желе добро, рекао је председник Русије Владимир Путин, преносе "РИА Новости". Истакао је да је то учињено како би се ограничио развој Руске Федерације.

"Напомињем да када смо разговарали 2014. године, тада су само наши душмани направили прве кораке у покушајима да ограниче наш технолошки суверенитет и да спрече наш развој. Речено нам је да су неопходни енергични кораци да би се обезбедио наш технолошки суверенитет", рекао је Путин на састанку са младим научницима Руског федералног нуклеарног центра – Сверуског истраживачког института експерименталне физике.

Он је истакао да су непријатељи Русије испровоцирали и овај сукоб у Украјини и искористили га.

"Мислим да је генерално све ово урађено циљано како би се створили додатни услови за ограничавање нашег економског раста и обуздавање развоја Русије", рекао је руски председник.

Руски председник је рекао и да ће се подићи темпо рада на развоју нуклеарног центра у Сарову. У том граду се налази Сверуски научно-истраживачки центар експерименталне физике који је у саставу корпорације "Росатом". Институт у којем се ради на нуклеарном штиту Русије основан је 1964. године и у њему је запослено више 23.000 радника.

"То је просто чудесно"

Путин је рекао да је нови пројекат на којем се ради у Институту из области физике високе густине енергије веома важан за одбрамбену способност Русије. Он је додао да је нуклеарна наука један од најважнијих праваца у садашњим условима.

"Схватам колико је то важно и за привреду и за подизање одбрамбене способности, са неким од достигнућа у тој сфери сам упознат. Нови пројекат оставља изузетан утисак. То је просто чудесно", рекао је руски председник у разговору са младим научницима.

Истовремено је указао колико је важно очувати душу Русије, мултинационални и мултиконфесионални народ, и подржати традиционалне вредности.

"Усклађивање свега тога има моћан ефекат и то ће помоћи држави да иде напред", закључио је он.

image