Русија

Су-57 добија ново наоружање: Ракета "ваздух-ваздух" Р-74М2

Повећан домет и могућност уништавања циљева из авиона носача су главне предности најновије модификације из породице ракета Р-73
Су-57 добија ново наоружање: Ракета "ваздух-ваздух" Р-74М2www.globallookpress.com © Olga Sokolova

Ваздушно-космичке снаге руске војске су током Специјалне војне операције забележиле низ победа у ваздушним дуелима, уништавајући украјинске борбене авионе МиГ-29 и Су-27, као и фронтовске, односно тактичке бомбардере Су-25 и Су-24.

У поменутим окршајима посебно су се истакли руски вишенаменски авиони пете генерације Су-57, наоружани ракетама Р-77-1 (домета преко 110 км)  и Р-37М (домета преко 200 км).

Поред наоружања дугог домета, Су-57 ће ускоро бити опремљен и ракетама за борбу на мањим удаљеностима, специјално дизајнираним и усклађеним са његовом "стелт" технологијом. Реч је о ракетама Р-74М2, тачније најновијој варијанти из породице ракета "ваздух-ваздух" Р-73, која је конструисана искључиво за потребе вишенаменских ловаца пете генерације.

Као и све претходне верзије из поменуте породице, Р-74М2 је дизајнирао и развио "Државни инжењерски конструкторски биро Вимпел". Поред наведене ознаке, ово оружје познато је и као К-74М2 (слово "К" се користи како би се означило да је одређено средство и даље у фази развоја), РВВ-МД2 (вероватно име извозне варијанте) и "издељије 760".

Претпоставља се да је процес развоја најновије варијанте започет 2020. или 2021. године. Јавност је први пут имала прилику да се боље упозна са Р-74М2 за време међународног војно-техничког форума "Армија 2023", будући да је на штанду компаније "Вимпел", између осталих прозивода, била изложена и макета нове ракете у реалној величини.

Према речима представника поменутог предузећа, нова варијанта спада у пету генерацију ракета „ваздух-ваздух“, а њена прозиводња већ је покренута. Стога се ускоро може очекивати тестирање Р-74М2, можда чак и у реалним борбеним условима, као и увођење у оперативну употребу Ратног ваздухопловства Руске Федерације.

Дизајн прилагођен потребама Су-57

На основу фотографија представљене макете на форуму "Армија 2023", може се закључити да је Р-74М2 у највећој мери задржала спољашњи изглед трупа и контролних површина (крила, канарди и стабилизатори) својих претходника. Тачније, има цилиндрични труп (тело) дужине 2,92 м, пречника око 170 мм и укупне тежине  106 кг, а сама бојева глава тежи осам килограма.

У прозирном предњем делу смештена је глава за самонавођење са сопственим електронским апаратима, док су иза ње позиционирани системи за управљање канардима, контролу навођења, упаљачи и уређај за напајање електричном енергијом. Средишњи део трупа намењен је за бојеву главу, док задњи заузима ракетни мотор на чврсто гориво са млазницама за управљање вектором силе потиска.

Када су у питању контролне површине, као и остале ракете из породице Р-73, нова верзија има по два пара предњих фиксираних стабилизатора и управљивих канарда, односно два пара задњих крила. Једина промена у овом сегменту, јесу мање димензије задњих контролних површина, ради могућности смештања ракете у унутрашњим одељцима за наоружање Су-57, како би ова летелица задржала своје "стелт" карактеристике, односно малу површину радарског пресека. Иако су првенствено дизајниране за постављање у споредне тј. бочне одељке, делује да ће их ови авиони носити и у својим главним одељцима.

Упркос сличности у домену спољашњег изгледа, остварен је низ побољшања у односу на раније ракете из поменуте породице, попут новог мотора, главе за самонавођење и умањених сензора за близину, у склопу механизма упаљача за правовремену детонацију бојеве главе.

Летне карактеристике

Према доступним информацијама, Р-74М2 може уништавати циљеве у ваздуху који се крећу брзинама до 2.500 км/х (2,1 мах), на висинама од 20 до 20.000 метара. Ако се узме у обзир да је брзина кретања претходних варијанти из породице Р-73 око 2,5 маха (2.980 км/х), али и да је мотор у одређеној мери унапређен, делује да би најновија ракета могла развити и брзину до три маха.

Повећан је и максимални ефективни домет, са 40 на 50 километара, због чега се Р-74М2 може класификовати као ракета "ваздух-ваздух" средњег домета. Као што је случај са осталим верзијама и нова варијанта је оспособљена за уништавање циљева који се не налазе директно испред авиона (правца у ком је усмерено наоружање), тј. постоји опција "off-boresight" лансирања.

Укратко, пилот борбеног авиона захваљујући уређајима за приказ података на кациги (Helmet Mounted Display, HMD) може нанишанити непријатељску летелицу једноставно гледајући у њу и потом извршити дејство ракетом.

Овде долазимо до највеће и кључне предности Р-74М2 у односу на старије варијанте. Наиме, ракете из породице Р-73 имају опцију "off-boresight" лансирања и дејства по метама које се налазе у предњој хемисфери авиона, али под максималним углом од 40, 45, 60 или 75 степени (зависи о којој се тачно модификацији ради) у односу на правац у ком је усмерено његово наоружање.

Са друге стране, најновија верзија има могућност уништавања циљева без обзира под којим углом у односу на правац наоружања се налазе, чак и када се ради о задњој хемисфери Су-57.

То значи, да Р-74М2 може извршити успешно дејство по непријатељским ваздухопловима позиционираним под углом од 180 степени у односу на правац кретања авиона и све то захваљујући побољшаним управљивим млазницама и напредном систему навођења.

Због описаних способности, најновија верзија сврстава се у светски врх заједно са британском АСРААМ, израелском "питон-5", немачком "ирис-т" и савременим модификацијама америчких "сајдвајндер" ракета.

Систем навођења

Још једна новина Р-74М2 је и употреба система инерциалног навођења, дизајнираном да обезбеди ракети самостално одређивање својих координата, без потребе за екстерним уносом података. Такође, овај систем контролише и стабилизује ракету током аутономног дела лета. Док је смештена у унутрашњим одељцима борбеног авиона, ракета од радара летелице добија податке о циљу, а након лансирања пребацује се на режим потраге уз помоћ инфрацрвене (ИЦ) главе за самонавођење.

У последњој фази пресретања циља, савремена ИЦ глава са двоструким бандом и технологијом електрооптичке обраде слика, омогућава да Р-74М2 "види" мету као слику, уместо изолованих тачкица инфрацрвеног зрачења и тиме уједно повећава њену отпорност на противмере као што су ИЦ мамци.

Додатно, поред опције аутономног лета, путања ракете се може кориговати уз помоћ безбедне везе за пренос података, путем које радар авиона са ког је лансирана, шаље ажуриране координате циља, чиме је повећан ниво вероватноће поготка.

Остаје да видимо како ће се ова ракета "ваздух-ваздух" пете генерације показати у реалним борбеним условима, а прва потенцијална "жртва" могли би постати вишенаменски борбени авиони Ф-16, чија је испорука обећана Украјини. Ипак, треба узети у обзир и чињеницу да руско ратно ваздухопловство авионе Су-57 користи у ограниченој мери и углавном дејствују са велике удаљености из ваздушног простора РФ, што је сасвим логично имајући у виду релативно мали број произведених примерака.

Постоје и одређене индиције да ће се Р-74М2 наћи у арсеналу модернизованих варијанти стратешких ракетоносаца Ту-160, као средство самоодбране, будући да су ови ваздухоплови опремљени радарима за осматрање задње хемисфере и имају релативно мали радарски одраз за своју класу.

image