Русија

Јуришна пушка АК-19: "Калаш" у НАТО калибру (ФОТО)

Побољшана ергономија, повећана прецизност и могућност уградње низа различитих нишанских и других справа чине АК-19 једном од најнапреднијих пушака у својој класи
Јуришна пушка АК-19: "Калаш" у НАТО калибру (ФОТО)www.globallookpress.com © MOD Russia

АК-19 ("автомат Калашникова") је најсавременија јуришна пушка, коју је дизајнирала и производи чувена руска компанија "Калашњиков" и спада у пету генерацију оружја из истоимене породице.

Настао је даљим развојем АК-12, али за разлику од свог претходника, користи муницију у калибру 5,56х45 мм, познату и као 5,56 НАТО, уместо совјетске/руске у калибру 5,45х39 мм.

Ова пушка конструисана је 2018. године, а први пут је приказана јавности за време међународног војно-техничког форума „Армија 2020“. Због специфичног калибра, првенствено је намењена за извоз државама чије војске деценијама уназад у оперативној употреби имају оружје из породице "Калашњиков", али са друге стране у већој мери користе муницију по НАТО стандарду.

По својим техничко-тактичким карактеристикама АК-19 је врхунац развоја пушака компаније "Калашњиков", а посебно се истичу боља ергономија, повећан ниво прецизности и могућност употребе у свим временским условима.

Стари изглед и побољшане компоненте

Као и све пушке из породице "Калашњиков" и АК-19 функционише на принципу позајмице барутних гасова, док је систем брављења ротирајући затварач. Иако је по спољашњем изгледу сличан својим претходницима, приметна су побољшања у виду неколико савремених компоненти које олакшавају употребу овог оружја.

Пре свега уграђен је подесиви преклапајући кундак од високо квалитетне и издржљиве пластике, који се преклапа напред и лево, а сваки стрелац га може прилагодити сопственим потребама захваљујући чињеници да има шест позиција за извлачење. Ергономски задњи (пиштољски) рукохват такође је израђен од полимера и опремљен интегрисаним штитником обарача.

Унутар пиштољског рукохвата налази се кутија са комплетом за чишћење оружја, што је посебно корисно када је пушка изложена суровим климатским и географским условима. Такође, употреба полимера при конструкцији кундака и рукохвата резултирала је смањеној тежини и већој отпорности на корозију.

Будући да је задржан класичан дизајн оригиналног АК-47, гаснa комора и цилиндар налазе се изнад цеви, а благо закривљени одвојиви оквир испред пиштољског рукохвата, односно штитника обарача, док је механизам за избацивање празног оквира позициониран између њих. Ручица затварача, избацивач чауре, кочница, односно механизам за селекцију режима паљбе смештени су на десној страни, а из АК-19 се може дејствовати аутоматском и полуаутоматском паљбом.

Пушка има два механичка нишана, предњи (мушицу) и задњи диоптерски нишан, са опцијом подешавања у зависности домета (од 100 до 800 метара) путем хоризонталног диска. На врху цеви уграђен је неодвојиви скривач пламена са прорезима, специјално дизајниран тако да се на њега може ставити одвојиви пригушивач у случају да потребе задатка то налажу.

Димензије, муниција и додаци за сваку прилику

Дужина цеви је 415 мм, читавог оружја од 875 до 935 мм са расклопљеним кундаком у зависности од горепоменутих позиција за извлачење и 690 мм преклопљеним кундаком. Тежина јуришне пушке је око 3,8 килограма са празним оквиром, а њихов капацитет је 30 метака у калибру 5,56х45 мм. Максимална брзина паљбе у аутоматском режиму је 700 метака у минуту, а почетна брзина зрна је око 940 метара у секунди.

АК-19 може употребљавати читав низ муниције у поменутом калибру, укључујући и метак РС101 са већом пробојношћу, намењеном за дејство по живој сили непријатеља опремљеној оклопом за личну заштиту на дометима до 600 метара, у распону температура од -50 до +50 степени целзијуса.

Посебну предност најмлађе "Калашњиковљеве" пушке је шински носач изнад затварача намењен за монтирање различитих нишанских справа, као и предњи рукохват чије су бочне и доња страна ребрасте. Због таквог дизајна, поред оптичких или ред дот нишана на задњем носачу, на АК-19 може бити постављен низ других уређаја и помоћних средстава попут ласерског показивача, батеријске лампе, вертикалног рукохвата, бипод ослонца, подцевног бацача граната у калибру 40 мм ГП-34 УБГЛ и бајонета за борбе "прса у прса".

Такође, током овогодишњег међународног војно-техничког форума "Армија 2023" приказана је верзија ове јуришне пушке са скраћеном цеви. Нова варијанта прилагођена је условима блиске борбе, а према речима званичника из компаније "Калашњиков" неколико држава са Блиског истока већ је исказало заинтересовање за набавку АК-19, а потенцијалне муштерије могу бити и државе чије војске користе АК-101, због истог калибра.

image