Русија

Немачки институт: Русија враћа своју позицију у глобалној трговини

Први пут од прошле године обим робе истоварене у три највеће руске теретне луке приближава се нивоима који су виђени на почетку сукоба у Украјини у фебруару 2022. године
Немачки институт: Русија враћа своју позицију у глобалној трговиниwww.globallookpress.com © Igor Evdokimov

Чини се да Русија враћа своју позицију у глобалној трговини, о чему сведочи "изненађујуће" велика активност у њеним теретним лукама упркос међународним санкцијама, известио је Институт за светску економију Кил.

Немачки институт за економска истраживања објавио је податке о трговини у августу, наводећи да се први пут од прошле године обим робе истоварене у три највеће руске теретне луке приближава нивоима који су виђени на почетку сукоба у Украјини у фебруару 2022. Три најважније луке у земљи су Санкт Петербург на Балтичком мору, Новоросијск на Црном мору и Владивосток на обали Тихог океана.

Према најновијем Кил трговинском индикатору, доласци у луку Санкт Петербург повећали су се последњих недеља након ранијег пада од 90 одсто. У међувремену, укупна активност у руским лукама је "изненађујуће висока". 

"Из кретања теретних бродова није јасно одакле долази роба, али изгледа да се Русија поново укључује у светску трговину. Ово се дешава упркос санкцијама које су увеле западне земље", рекли су из Института.

Извештај је уследио пошто је Кина објавила податке који показују да је њен увоз из Русије у августу изузетно порастао. Пекинг је прошлог месеца купио руску робу у вредности од 11,5 милијарди долара, према подацима царине које је навео "Блумберг".

Трговина између две земље је порасла од прошле године. Руска влада очекује да ће трговина са Кином ове године достићи 200 милијарди долара, што ће премашити претходни рекорд од 190 милијарди долара из 2022.

image