Свет

"Волстрит џорнал": Западни званичници "упозоравају" УАЕ због трговине са Русијом

Портпарол америчког Стејт департмента рекао је да званичници "траже помоћ од свих земаља које се користе за заобилажење контроле извоза и преусмеравање забрањене робе руским крајњим корисницима"
"Волстрит џорнал": Западни званичници "упозоравају" УАЕ због трговине са Русијомwww.globallookpress.com © Pavel Bednyakov/Kremlin Pool

Званичници из САД, Велике Британије и Европске уније планирају да ове недеље заједничким снагама изврше притисак на Уједињене Арапске Емирате у покушају да зауставе испоруку робе Русији која би, како се наводи, "могла да помогне Москви у њеном сукобу са Украјином", пише "Волстрит џорнал".

Званичници из Вашингтона и европских престоница дошли су у УАЕ како би покушали да спрече да компјутерски чипови, електронске компоненте и други тзв. производи двоструке намене, који имају и цивилну и војну примену дођу до Русије.

Емирати, заједно са већином других земаља које нису чланице Г7, одбили су да се придруже санкцијама против Русије које су увеле САД, Уједињено Краљевство и ЕУ.

Амерички и европски званичници кажу да су постали "све забринутији да роба западне производње завршава у Русији преко УАЕ, након што су САД извршиле притисак на друге земље, укључујући руске суседе попут Јерменије, да смање трговину са Москвом, пише амерички лист.

Портпарол америчког Стејт департмента рекао је да званичници "траже помоћ од свих земаља које се користе за заобилажење контроле извоза и преусмеравање забрањене робе руским крајњим корисницима".

Амерички, британски и европски званичници такође су, заједно и одвојено, путовали у земље попут Турске и Казахстана како би извршили притисак на власти тих земаља да спрече да западни производи двоструке намене дођу до Русије.

Друге земље су такође помогле Русији да добије кључну технологију двоструке намене. Трговина између Русије и Кине је процветала након почетка Специјалне војне операције, а Пекинг је извезао полупроводнике и интегрисана кола у Русију у вредности од преко 300 милиона долара.

УАЕ, дугогодишњи амерички партнер на Блиском истоку, су у неколико наврата у Уједињеним нацијама осудиле СВО, али су такође одржали везе са Русијом, што је део спољнополитичке стратегије ширег међународног ангажовања у мултиполарном светском поретку.

Аби Даби је прошлог месеца рекао да ће се придружити БРИКС-у, групи земаља коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

Председник Емирата Мухамед бин Зајед ал Нахјан посетио је руског председника Владимира Путина, комуницирајући са америчким званичницима пре и после путовања.

УАЕ имају дубоке везе са САД, у којима су њени државни фондови уложили десетине милијарди долара, наводи "Волстрит џорнал". Вашингтон и Абу Даби такође сарађују у борби против тероризма.

Неименовани званичник из УАЕ је рекао да се земља придржава санкција које су увеле Уједињене нације и да је у блиском дијалогу са међународним партнерима, укључујући САД и ЕУ, о сукобу у Украјини и његовим импликацијама на глобалну економију.

Емиратски званичник је рекао да заливска држава прати извоз производа двоструке намене и да је посвећена заштити "интегритета глобалног финансијског система", наводи амерички лист.

Геополитичка клима и репутација земље као стабилног инвестиционог центра изазвали су прилив капитала у УАЕ, где сада живе припадници више од 200 националности, укључујући и несанкционисане Русе и Украјинце, додао је он.

Руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров рекао је у фебруару да билатерална трговина између Русије и УАЕ порасла за 68 одсто у односу на претходну годину и да је 2022. износила 9 милијарди долара, пренео је ТАСС.

Према подацима о руској трговини које је прикупила Кијевска школа економије са седиштем у Украјини, УАЕ су извезли рачунарске компоненте и модуле у Русију у вредности од 149 милиона долара у првих пет месеци ове године, у поређењу са милион долара у истом периоду прошле године.

Извоз комуникационе опреме порастао је на 64 милиона долара са нуле у истом периоду прошле године, док је извоз електричне и електронске опреме са ранијих милион порастао на 20 милиона долара.

Нејасно је колико од ових производа подлеже западним санкцијама, наводи "Волстрит џорнал".

Јерменија, која је прошле године постала кључно чвориште за пребацивање америчких и европских артикала двоструке намене у Русију, је у прва четири месеца ове године у ту земљу извезла компјутерске компоненте и модуле у вредности од само око 1,2 милиона долара, према трговинским подацима УН.

Портпарол министарства спољних послова Јерменије рекао је да власти "улажу све напоре" да избегну заобилажење западних санкција Русији и увеле су у мају политику строге контроле над продајом 38 група производа.

САД су у новембру санкционисале две компаније са седиштем у Дубаију за које су рекли да су укључене у наводну испоруку иранских дронова, пише амерички лист.

image