Русија

Русија и Турска прелазе на трговину у националним валутама

Процес неће бити лак, али је најважније да постоји политичка воља и конкретни задаци, истиче извор у администрацији турског председника
Русија и Турска прелазе на трговину у националним валутамаGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Турска и Русија су почеле активне разговоре о преласку на трговину у националним валутама, рекао је за "РИА Новости" извор у администрацији турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

"Са руским партнерима сада активно разговарамо о областима у којима можемо да пређемо на употребу националних валута. Процес неће бити лак, али је најважније да постоји политичка воља и конкретни задаци", истиче он и додаје да је тај процес већ почео у енергетском сектору у куповини гаса.

Економски односи двеју земаља се развијају у свим областима, како је и договорено између лидера Русије и Турске, наводи извор.

Путин је почетком септембра, после преговора са турским лидером, рекао да се наставља коришћење националних валута у плаћањима између две земље и смањење удела плаћања у доларима и еврима. Ердоган је том приликом истакао значај преласка на рубље и лире у билатералној сарадњи.

Како је објавио лист "Ајднлк", турски бизнис повећава трговинске операције преко руских компанија за е-трговину, вршећи плаћања у рубљама: током седам месеци ове године исплате за извоз у вредности од 428,8 милиона долара извршене су у рубљама.

До почетка септембра укупан извоз Турске у Русију износио је 7,465 милијарди долара. Увоз је у истом периоду достигао 31,804 милијарде долара. Русија је једна од три земље са којима Турска има највећи обим спољнотрговинске размене.

image