Русија

Захарова: Дедоларизација је реалност садашњице, а долар проблематична валута

Америчка валута се сада користи као инструмент хегемоније и новог типа колонијализма, као и за кажњавање, сегрегацију, компликовање живота других људи или његово претварање у ноћну мору, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Дедоларизација је реалност садашњице, а долар проблематична валутаwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Дедоларизација није циљ организација и компанија неких земаља, већ је реалност пошто је долар постао проблематична валута, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у интервјуу турском листу "Ајдинлик".

"Кажу да је дедоларизација нека врста циља разних организација или неких земаља. Али то није циљ. То је реалност. Долар је веома проблематична валута данас. То није моје политичко гледиште већ објективна економска чињеница", казала је Захарова, подсећајући на економске кризе изазване ситуацијом у финансијском систему САД.

Захарова је подсетила да су САД у претходним деценијама"предлагале да се долар користи као међународна валута да би живот свима био бољи, лакши и удобнији" и истакла да су тада аутори ове политике вероватно били искрени у својим намерама.

"Међутим, ова валута се сада користи као инструмент хегемоније и новог типа колонијализма, користи се за кажњавање, сегрегацију, компликовање живота других људи или његово претварање у ноћну мору", нагласила је.

Према њенима речима, у позадини дедоларизације јачају националне валуте, као и да је циљ учесника БРИКС-а стварање система финансијских гаранција. 

"Тако је главна агенда самита уједињења одржаног у Јужној Африци била стварање нове валуте против хегемоније долара. Они желе да створе систем финансијских гаранција како не би постали жртва још једне америчке кризе. Са руске тачке гледишта, овај систем, који покушавамо да формирамо, стабилнији је и безбеднији", додала је.

Како је навела, националне валуте у садашњој ситуацији су стабилније средство плаћања и свака земља мора да изабере пут који сматра најприкладнијим у контексту сопствене финансијске сигурности.

Раније је кинески амбасадор у Турској Лиу Шаобинг изјавио да у земљама БРИКС-а постоји висок тренд трговине локалним валутама и напоменуо да многе земље више не желе да тргују у доларима.

image