Русија

Лавров: Став Мјанмара о Украјини уравнотежен, задовољни смо дијалогом

У дијалогу са мјанмарском делегацијом, Русија је истакла шта све ради како би се украјинска криза решила, рекао је шеф руске дипломатије
Лавров: Став Мјанмара о Украјини уравнотежен, задовољни смо дијалогомwww.globallookpress.com © IMAGO/dts Nachrichtenagentur

Став Мјанмара о ситуацији у Украјини је уравнотежен и избалансиран, a Русија је и данас поновила да је спремна да размотри било коју озбиљну иницијативу, која би узимала у обзир нову "реалност на земљи" и интересе Руске Федерације, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији са колегом из Мјанмара, Тан Свејом.

У дијалогу са мјанмарском делегацијом, Русија је истакла шта све ради како би се украјинска криза решила, оцењујући напоре свих држава које су иступиле са некаквим мировним предлогом који би требало да стави тачку на конфликт, додао је он.

Државне Глобалног Југа су, на пример, искрено заинтересоване за решење кризе у Украјини, истакао је Лавров. 

Оцењујући дијалог са мјанмарском делегацијом, Лавров је казао да је задовољан протеклим разговорима. 

"Говорили смо о регионалним и глобалним питањима", и констатовали да се слажемо у најбитнијим од њих, прокоментарисао је он.

"Тенденције у Азијско-пацифичком региону нису тако пријатне", и Русија сматра да у том делу света треба да буде заступљена једна стабилна, равноправна архитектура безбедности, пошто Запад покушава да сузбије развој појединих држава, између осталог и путем посебних механизама који имају за циљ смањење значаја АСЕАН-а (Асоцијације нација југоисточне Азије), каже шеф руске дипломатије. 

Коментаришући досадашњу сарадњу Русије и Мјанмара, он је још навео да "пријатељи из Мјанмара активно учествују" на различитим форумима, догађајима, који се одржавају у Русији, да две државу имају "интензиван политички дијалог", те да је у плану јачање сарадње у хуманитарној и културној сфери. До сада, у Русији се одшколовало око 7.000 држављана Мјанмара. Посебан потенцијал сарадње примећен је у сфери енергетике, телекомуникација, транспорта, информационих технологија, прехрамбеној индустрији, док је туризам препознат као грана која би била интересантна за држављане из Русије. Посебан акценат током данашњих разговора био је посвећен трговинско-економској сарадњи, а било је речи и о финансијско-банкарском сектору, додао је Лавров. 

image