Русија

Лавров стигао у Индонезију на самит АСЕАН-а (ВИДЕО)

Самит Југоисточне Азије је платформа за дијалог између лидера држава Азијско-пацифичког региона о питањима политичког уређења, развоја и унапређења практичне сарадње између држава
Лавров стигао у Индонезију на самит АСЕАН-а (ВИДЕО)© TANJUG/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутовао је данас у Индонезију на 18. састанак министара земаља чланица Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН), преносе "РИА Новости".

АСЕАН је платформа за дијалог између лидера држава Азијско-пацифичког региона о питањима политичког уређења, развоја и унапређења практичне сарадње између држава.

Наиме, састанци у овом формату одржавају се сваке године у вези са догађајима на високом нивоу АСЕАН-а. Од 2011. године на форум лидера источне и југоисточне Азије позивају се и Руска Федерација и Сједињене Државе.

Министарство спољних послова Русије није најавило евентуалне контакте руских и америчких представника. Шеф руске дипломатије ће, како је напоменула портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, одржати низ састанака са регионалним партнерима у оквиру свог боравка у Џакарти.

АСЕАН данас чине Индонезија, Малезија, Сингапур, Тајланд, Филипини, Брунеј Дарусалам, Вијетнам, Лаос, Мјанмар и Камбоџа.

Москва је раније саопштила да током самита АСЕАН-а планира да "разговара о изазовима са којима се азијско-пацифички регион данас суочава", као и да "скрене пажњу на ризике од заоштравања војно-политичке ситуације у том региону у позадини намера Запада који спроводи проширење географског подручја НАТО-а".

После Индонезије Лавров ће отпутовати у Бангладеш.

image
VV inauguration
banner