Русија

Русија: Украјина је лидер по привлачењу пажње - добила милијарду долара више од Авганистана

Самостални економски и пољопривредни развој афричких земаља су деценијама намерно ограничавале некадашње метрополе, истиче руски дипломата
Русија: Украјина је лидер по привлачењу пажње - добила милијарду долара више од АвганистанаGetty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Украјина је ове године од УН добила око 1,8 милијарди долара, што је милијарду долара више од помоћи Авганистану и 300 милиона долара више него за подршку напаћеном становништву Сирије, истиче стални представник Русије при УН Василиј Небензја на састанку Савета безбедности светске организације.

Према његовим речима, Украјина је "лидер по привлачењу пажње", а народ Авганистана је на својој кожи осетио "експерименталну демократизацију" Америке и НАТО-а, наводи се на на сајту сталне мисије.

"Многи од ових људи, као што знамо, сада у очају пристају да продају органе, а неке породице продају децу како би нашле средства да прехране остатак породице. Али неке наше колеге не воле да причају о томе", истакао је.

Поменуо је и ситуацију у афричким државама, чији су самостални економски и пољопривредни развој деценијама намерно ограничавале некадашње метрополе.

"Западни донатори немају другог избора него да траже начине да пребаце финансијску одговорност за последице криза које су изазвали у свим деловима света на друге и осигурају могућност даљег спонзорисања државних удара и ратова за добробит својих фондова и компанија за производњу оружја", објашњава Небензја.

Пружање хуманитарне помоћи људима у невољи остаје једна од најважнијих компоненти активности УН и њених специјализованих структура, истиче Небензја.

"У контексту повећања глобалних хуманитарних потреба, оправдано се поставља питање додатне подршке, укључујући и финансијску, за реализацију релевантних пројеката и програма УН", закључује руски дипломата.

image