Русија

Небензја поручио Британцима: Ажурирајте информације, "челенџери" горе плавим пламеном

Опрема која је испоручена кијевском режиму гори плавим пламеном, стога бисмо желели да апелујемо на наше британске колеге да ускладе информације на сајту Министарства одбране на којем се наводи да ниједан "челенџер" није уништен, поручио је стални представник Руске Федерације при УН
Небензја поручио Британцима: Ажурирајте информације, "челенџери" горе плавим пламеномGetty © © Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

Стални представник Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј Небензја затражио је од британског Министарства одбране да ажурира информацију на свом сајту у којој се наводи да на ратишту није уништен ниједан тенк "челенџер", наводећи да су већ два таква возила уништена у Украјини, као и да западна опрема тамо "гори плавим пламеном".

"Већ смо говорили о такозваној украјинској контраофанзиви, која трпи очигледан фијаско. Плавим пламеном гори опрема која је испоручена кијевском режиму, укључујући хваљене америчке оклопне транспортере 'бредли', немачке тенкове 'леопард', као и британски 'челенџер'. Стога бисмо желели да апелујемо на наше британске колеге да ажурирају информације на сајту свог Министарства одбране. И даље се наводи да ниједан 'челенџер' није уништен", казао је Небензја на састанку Савета безбедности.

Руски дипломата је додао се 12 таквих британских тенкова још увек негде вози, али да их чека иста судбина, баш као и амерички "абрамс" или Ф-16.

САД немају жељу да окончају сукоб у Украјини

Небензја је навео да Сједињене Државе немају жељу да окончају сукоб у Украјини, јер зарађују на њему.

Према његовим речима, чињеницу да су САД прави "луткари" кијевског режима јасно је у понедељак показао начелник Генералштаба Мајкл Мили, позвавши новинаре "ЦБС-а" у просторију за ситуације у којој се прати ситуација на ратишту у реалном времену помоћу сателита.

Истовремено, како је навео Небензја, генерал није крио да Американци све те податке, као и локацију руских објеката, преносе Кијеву.

"Вашингтон нема жељу да оконча овај рат, јер он омогућава Американцима да се пристојно обогате. Често смо на нашим претходним састанцима говорили о баснословним профитима западних корпорација и чињеници да значајан део средстава која се додељују Украјини не напушта територију Сједињених Држава и других западних спонзора кијевског режима", нагласио је.

Кијев покушава да свали на Запад неуспех контраофанзиве

Кијевски режим покушава на западне земље да свали неуспех такозване контраофанзиве, оценио је Небензја.

"Кијевски режим моли за ново оружје користећи дупло јачи притисак и не скрива дрскост, покушавајући да на западне земље свали очигледан неуспех такозване контраофанзиве која се спроводи од почетка јуна", напоменуо је.

Наиме, украјинска контраофанзива почела је 4. јуна, а три месеца касније председник Русије Владимир Путин изјавио је да нема резултата и да се види само неуспех. Према његовим речима, Украјина је, у покушајима да по сваку цену постигне резултат, изгубила 71.000 војника. 

Руски председник је напоменуо да испорука касетне муниције није ништа променила за украјинску војску на бојном пољу.

Како је навео министар одбране Русије Сергеј Шојгу, украјинска војска није постигла циљеве ни на једном правцу. Најпроблематичнији правац је Запорошки, поред малог села Работино, тамо је Украјина увукла у сукоб бригаде из стратешких резерви које је обучио Запад.

image