Русија

Амбасадор БиХ у Русији: И данас осећамо последице употребе муниције са ОУ

"Наши грађани и даље страдају, а нове генерације се рађају инвалидитетом, управо због последица бомбардовања", истиче Самарџија
Амбасадор БиХ у Русији: И данас осећамо последице употребе муниције са ОУwww.globallookpress.com © Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard via AP

Амбасадор Босне и Херцеговине у Руској Федерацији Жељко Самарџија тврди да његова земља и даље пати од употребе муниције са осиромашеним уранијумом коју је НАТО користио током грађанског рата у БиХ и за време агресије на Југославију, преносе "РИА Новости".

"Наш став о тој муницији је апсолутно јасан, с обзиром на то да 30 година након бомбардовања Југославије осећамо последице. Наши грађани и даље страдају, а нове генерације се рађају са инвалидитетом, управо због последица бомбардовања", рекао је Самарџија новинарима.

Земља се "из личног искуства" противи употреби такве муниције, истиче Самарџија.

"Ми смо мала земља која се, по правилу, не пита за много ствари, али ипак желимо да изразимо своје мишљење. Нажалост, имамо веома лоше искуство и у потпуности смо осетили последице таквих граната. Последице ће осећати генерације", додао је амбасадор.

Званична представница руског министарства спољних послова Марија Захарова је крајем августа рекла да се "због снабдевања радиоактивном и високо токсичном британском и америчком муницијом са осиромашеним уранијумом, Украјина претвара у ненастањиву земљу".

image