Русија

Захарова за РТ о лицемерју Запада: Измишљају 80 полова и лажу да уранијум није штетан

Портпаролка руског Министарства спољних послова говорила је о опасности од осиромашеног уранијума, подсећајући на уџбенички пример који је добро описан у литератури посвећеној дешавањима у Југославији
Захарова за РТ о лицемерју Запада: Измишљају 80 полова и лажу да уранијум није штетанwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Сви знају какве су последице коришћења муниције са осиромашеним уранијумом и колико је опасан по човеково здравље контакт са изотопом уранијума У-238, каже портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, подсећајући на "уџбенички пример" који је добро описан у "литератури посвећеној дешавањима у Југославији". 

У интервјуу за РТ Интернешенел, портпаролка се критички осврнула на недавну изјаву председника Међународне агенције за нуклеарну енергију (МАГАТЕ) Рафаела Гросија, који је изјавио да не постоје никакве озбиљне последице примене осиромашеног уранијума у зони Специјалне војне операције. Он је тако одговорио на једно од медијских питања, а у вези са саопштењем САД да су такође спремне да Кијеву пошаљу муницију са осиромашеним уранијумом, након што је то раније ове године учинио Лондон. 

"То је управо оно што се назива пропагандом. Мислим на то што су урадили медији, и они који су очигледно испровоцирали то питање, поставивши га господину Гросију. У чему је суштина. Они који на Западу сада покушавају да оправдају испоруку муниције са осиромашеним уранијумом, исто говоре из Вашингтона, Стејт департмента, Беле куће, Лондона, Даунинг стрита... Њихова логика је да је то иста муниција као и сва остала, без разлике. Зашто? А то је осиромашени уранијум, односно, из њега је извађена та компонента која га чини радиоактивним", прокоментарисала је Захарова.  

Ипак, она упозорава да се у јавности не говори цела истина, односно, намерно се прећуткује чињеница да је осиромашени уранијум заправо тежак метал и да је сам по себи увек опасан по човеково здравље.

"Скупљање тешких метала у животној средини и њихово продирање у организам доводи до катастрофалних последица, укључујући и онколошка обољења. Када се примењује осиромашени уранијум, тешки метали из муниције образују крајње токсичне аеросоли. То знају сви, то је описано у литератури, посвећеној догађајима у Југославији", појаснила је она.

О срамним мерама ЕУ против Руса и расизму Запада

Портпаролка се дотакла и вести да је ЕУ у оквиру својих већ уведених санкција забранила улаз на територију Уније оних аутомобила који су произведени у Русији, а ова мера односи се и на уношење са собом у ЕУ и друге робе која је произведена у Руској Федерацији. 

"То је расизам, који је кроз историју био присутан у том западном делу, који ми сада називамо колективни Запад. Раније се испољавао у виду колонијализма, трговине робљем, експлоатације других земаља, империјалистичких концепција". У двадесетом веку исти тај расизам избио је на површину у облику нацизма и фашизма. То је исто дељење људи по принципу овима је дозвољено, а овима не", указала је Захарова.

Борељова "златна милијарда"

И све то је касније, односно, данас довело до тога да шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјави да с једне стране постоји "прелепа башта", алудирајући на западне земље и Европу, и да, с друге стране, постоји "дивља џунгла", мислећи на остатак света. Он је отишао још даље, те је рекао да постоји "златна милијарда", а да се на другој страни налазе сви остали, који треба да им служе.  

"Они једноставно деле људе на оне чије права треба штити, и на оне чије не треба", кратко је закључила Захарова. 

Биполарна дијагноза Запада

Ипак, портпаролка руског Министарства спољних послова изјавила је да је за њу прави шок полна оријентација која се пропагира на Западу. 

"Ти људи (западњаци) измишљају 80 полова и терају друге да верују у то да је то заиста тако. Зар то није шок? Усвојили толико велики број закона од којих вам се помрачи памет и који се односе на замену пола, промену сексуалне оријентације, хормонску терапију за своје дечаке и девојчице, зар то није шокантно?", упитала је она.

Притом, како је даље истакла, Западне земље имају посебну "дијагнозу", односно, биполаран поремећај, који она "није видела нигде другде". 

На пример, у Декларацији Г20 пише да се земље слажу да се треба борити против наркотика, док у исто време неке од тих држава које улазе у Г20 код себе кући легализују наркотике и у исто време покушавају да другима наметну то као исправну одлуку.

"То је права противречност какву политику ове земље воде на својим територијама, и каква документа потписују, прокоментарисала је она.

Сједињене Америчке Државе, на пример, нису исто оно што су биле пре неких десет година, у шта се, како је казала, уверила прошле године, када је тамо боравила.

"На сваких педесет метара на Менхетну, симболу америчког развоја, налазе се продавнице у којима се продаје дрога. Легално. И када се возиш Њујорком и видиш да на семафору, притом у центру, између кола пролазе дилери, ти се онда запиташ: Чекајте, чекајте, да ли су то те САД, које цео свет уче како треба да живи, а они не могу да преброде овај проблем у свом центру", навела је Захарова.

Разлика Западне идеологије и колективног Југа и Азије

"Идеологија западног света се базира на жељи за доминацијом, наметању сопственог погледа на живот свима осталима. И то је блокирало решење било ког питања. Зашто? Зато што дипломатија значи договарање. Дипломатије је када имате два мишљења, а онда проналазе заједничке тачке, зближавате своје ставове на основу компромиса. Али, то је могуће када је реч о равноправном односу и дијалогу који претпоставља узајамно поштовање. За Запад, Западну Европу, САД и ту натоцентричну субкултуру то је недопустиво", објашњава Захарова. 

Русија, с друге стране, како каже, не разуме како је уопште могуће тако живети са осећајем да си баш ти посебан и изнад других, и да стога сви остали треба да "падају ничице" на само једну твоју реч.

Ипак, глобални Југ, како додаје, такође се не слаже са концепцијом Запада, и то пре свега јер су дуго и до недавно осећали на својој кожи западњачку политику.

"Они познају западни свет на једном много емотивнијем нивоу од чак и нас. Зато што су те људе до недавно експлоатисали. Они су прошли не само кроз процес деколонизације политички, већ су и са оружјем у рукама борили за своју слободу. Они знају какве моделе управљања Запад користи како би утицао на ситуацију", рекла је она.

И то глобални Југ зна не само кад је реч о смени режима, већ и генерално о мешању у унутрашње послове других држава. 

Исто то се може рећи о читавом низу земаља Азије, додаје портпаролка. 

И, с друге стране, још један битан моменат је тај да се ове државе Азије и глобалног Југа воде другачијом филозофијом:

"Нико никоме ништа не намеће. Постоји међународно право и то је основа, али нико никоме не намеће своје погледе на свет".

Русија је и Европа и Азија

Говорећи о европским тековинама које су се сачувале у Русији данас, Захарова је истакла да је Русија заиста и европска и азијска земља, и да је то просто условљено њеним географским положајем, то је неоспорива чињеница.

Ипак, Русија је "земља цивилизација, не само неко друштво", већ "цивилизација која представља јединство и синергију различитих култура, народа, погледа на свет, филозофија и тако даље", али и држава која је успела да, за разлику од Европе, сачува управо то нешто "позитивно, конструктивно, ту неку стваралачку компоненту, која нам је дала пуно снаге да се развијамо последњих неколико векова и хиљада година". 

Европа, упркос свему, зависнa од руског гаса

Упитана да прокоментарише то што је Русија и данас, упркос свему ономе што говоре на Западу, један од главних извозника природног гаса за Европу, портпаролка руског МСП-а поручује да Европљани не могу да се у потпуности одвоје од руских енергената, иако би то желели.

"Уколико би остали без извора енергије то би значило да би прецртали свој сопствени развој, који су сами одредили за неколико десетина година унапред. Јасно је да свака земља жели да има алтернативне изворе енергије, како би обезбедила и свој суверенитет, независност. Али, као што су они сада и сами схватили, они не могу да у потпуности напусте руске енергенте", казала је она.

Као још један важан моменат она истиче да је покушај одвајања од руских енергената који спроводи ЕУ, заправо, масло Вашингтона, што је довело до тога да су неке од најкрупнијих европских компанија напустиле Унију и отишле на америчку територију, која сада зарађује од уплате пореза.

image